Posted on Leave a comment

Tips rawatan jeragat dan melasma

Melasma adalah masalah kulit biasa yang menjejaskan penampilan diri enam juta orang di Amerika Syarikat sahaja. Malah, 90% daripada mereka yang menderita adalah wanita, menurut Akademi Dermatologi Amerika.

 

Melasme sering dikaitkan dengan pendedahan cahaya matahari tetapi ia juga biasa di kalangan wanita hamil, oleh itu nama samaran yang diberikan adalah  “topeng kehamilan.”

 

Pencetus kepada melasma atau jeragat kebiasaanya adalah termasuk suplemen estrogen dan pil kawalan kelahiran.

Menurut Joshua Fox, MD, pengamal dermatologi .Ini disahkan oleh pengarah perubatan Advanced Dermatologi PC di Roslyn Heights, New York, mengingatkan bahawa pesakit perlu mendapatkan rawatan dalaman sebelum mencuba apa-apa remedi bagi melasme yang bersifat luaran.

“Beberapa ubat-ubatan isi rumah dan over-the-kaunter rawatan melibatkan menyental dan / atau bahan kimia yang boleh memburukkan kulit dan membuat keadaan lebih teruk,” kata beliau.

 

Rawatan laser bersifat sementara dan kebanyakanan kes tidak membantu dan memburukkan lagi keadaan jeragat

 

Tanda-tanda melasme

 

Melasma selalunya memberi kesan kepada wanita muda dengan apa yang dikenali sebagai zaitun atau nada kulit keperangan. Keadaan ini dicirikan oleh perubahan warna kulit biasanya terletak di bahagian-bahagian badan yang terdedah kepada cahaya matahari, seperti pipi, hidung, dahi dan dagu dan sedikit sebanyak, leher dan lengan.

 

Walaupun melasme tidak menyebabkan apa-apa ketidakselesaan fizikal, menguruskan tekanan psikologi yang berkaitan dengan penampilan adalah satu cabaran besar, kata Fox. “Beliau berkata, melasme jarang boleh pudar dengan sendiri tetapi kebanyakan wanita memilih untuk merawatnya kerana ia bukan sahaja hodoh tetapi ia juga menyebabkan sedikit rasa malu,” kata beliau. “Rawatan yang sesuai dengan ketara boleh meningkatkan kualiti hidup dan mengembalikan keyakinan diri.”

 

Tips untuk merawat melasme

 

1. Menggunakan kaedah dalaman seperti remedy biochemicdan homeopati lebih berkesan daripada menggunakan kaedah pengelupasan dan laser.

2.Pastikan anda tidak terdedah kepada cahaya matahari.

3. Elakkan menggunakan bahan pengalak hormon seperti estrogen dan pil perancang dan kesuburan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *