Posted on

Kesan Sampingan Rawatan Laser membuang jeragat

.

 

 

Kesan Sampingan Rawatan Laser . Rawatan laser yang juga dikenali sebagai Cosmetic lasers adalah prosedur rawatan facial yang sangat intensif dan menyakitkan. Terdapat , , , , membuang ketuat dan juga tattoo.

Diode lasers adalah kaedah yang paling kerap digunakan oleh pusat rawatan kecantikkan dan pakar kulit untuk membuang dan rerambut.

Setiap rawatan laser mempunyai kesan sampingan (side effects), di bawah ini ialah 12 kesan sampingan yang mungkin anda alami jika membuat rawatan laser.

 

1. Kesakitan

Kesakitan selepas membuat rawatan laser adalah tidak seberapa jika dibandingkan sewaktu kulit anda dibakar laser. Krim anesthetics biasanya akan digunakan untuk mengurangkan kesakitan seberapa banyak yang boleh, tetapi kesakitan atau rasa tidak selesa masih terasa. Bagi rawatan yang lebih mendalam, doktor mungkin akan memberi ubat tahan sakit (pain killer). Ia juga melibatkan kesakitan “mental” sementara kulit kembali sembuh.

 

2. Kulit kemerahan, membengkak dan gatal

Ini adalah kesan sampingan paling biasa selepas membuat rawatan laser. Kemerahan (erythema), membengkak malah terasa gatal-gatal mungkin akan berkurangan selepas beberapa hari, tetapi kesan “merah jambu” akan kelihatan untuk beberapa minggu.

 

,

Rawatan laser sebagaimana kita tahu, ia akan “mengikis” kulit anda untuk membuang kesan yang tidak dikehendaki. Tidak hairanlah jika kulit akan menjadi lebih sensitif kepada sinaran matahari. Selepas membuat rawatan laser anda seharusnya tidak berjemur dibawah sinar terik matahari dan mengguna krim perlindungan sinaran matahari yang sesuai. Jika tidak kulit anda akan mengalami kerosakkan “photo damage”

 

Bukan semua orang sesuai untuk membuat rawatan laser. Biasanya laser akan menjadikan kulit yang agak gelap atau berkulit gelap, menjadi hypo- atau kulit menjadi seperti melepuh keputihan (seperti parut dari kesan terbakar), terdapat juga pesakit itu kulitnya menjadi hyperpigmentation atau kulit akan menjadi lebih kehitaman. Kulit orang Asia akan lebih menjurus kepada hyperpigmentation. Kebanyakkan prosedur rawatan laser untuk membuang jeragat, kesan selepas rawatan laser akan menjadikan kulit lebih menghitam sebelum kesan penyembuhan terjadi.

 

Bergantung kepada jenis rawatan laser yang anda buat, kesan lebam adalah salah satu kesan sampingan yang mungkin akan terjadi. Kesan lebam terjadi akibat saluran darah dibawah kulit telah bocor, biasanya kesan lebam ini akan hilang selepas beberapa hari.

 

6. Kulit tidak sekata warnanya (demarcation line)

Bayangkan kulit muka anda separuh berwarna cerah dan separuh lagi agak gelap, ini terjadi apabila terdapat kawasan dimuka anda yang tidak dibuat rawatan laser akan kekal pada tona asal kulit anda tetapi sebaliknya bagi kulit yang sudah dilaser. Agak sukar untuk mendapat tona sekata selain membuat rawatan laser ke seluruh muka atau mengguna krim bertoksik untuk menecerahkan keseluruhan muka anda.

 

7. Jangkitan

Jangkitan kuman agak jarang terjadi tetapi jika terjadi ia agak menyakitkan dan agak sukar sembuh. Kebanyakkan doktor akan memberi krim antibiotic atau ubat antibiotic selepas rawatan laser untuk menghalang jangkitan terjadi terutama kepada rawatan laser yang mendalam ke dalam kulit.

 

8. Berparut

Agak lucukan , terdapat rawatan laser untuk membuang parut tetapi sebaliknya salah satu kesan sampingan rawatan laser ialah berparut. Setiap rawatan yang “merosakkan kulit untuk kelihatan cantik” akan terdapat risiko untuk berparut. Terjadinya parut kerap kali bergantung kepada jenis kulit, sama ada kulit yang mudah berparut atau atau keloids (parut yang bertindih) risiko untuk berparut adalah sangat besar.

 

9. Kesan melepuh, berkuping dan bersisik

 

10. Kehilangan lemak

Apabila lemak terutama di muka (facial) telah hilang, wajah seseorang itu akan kelihatan suram (gaunter). Jika ini terjadi tidak ada rawatan yang akan menjadikan menterbalikkan kehilangan lemak tersebut.

 

11. Masalah kulit yang berulang-ulang

Masalah ini terjadi apabila laser akan merosakkan saluran darah anda, tetapi rawatan laser tidak boleh menghalang kulit anda membina lebih banyak saluran darah.

 

12. Breakout

“Breakout” atau kulit akan menjadi lebih melarat apabila, kulit sedang di dalam proses penyingkiran bahan-bahan yang tidak diingini. Ini kerap terjadi selepas membuat rawatan laser, penggunaan krim untuk melegakan kesan rawatan laser tadi. Kesan ini kerap terjadi apabila terdapat jerawat yang aktif atau kulit yang sensitif sewaktu menjalani rawatan laser.

Selain kesan sampingan yang bakal anda hadapi, rawatan laser untuk membuang jeragat juga sangat mahal kosnya. Anda mungkin akan kehilangan ribuan ringgit tetapi kesan yang diharapkan hanya cerita kosong sahaja.

Anda juga perlu sentiasa ingat fakta ini, laser adalah membakar dan boleh memotong besi sekalipun pada kadar tertentu. Oleh itu jika kulit yang amat lembut itu dirawat mengguna laser kesannya lebih banyak yang buruk dari yang baik.

Inginkan konsultasi jeragat sila,wasap kode ke 0123400557 kerana tiap orang tidak sama remedy bergantung pada masalah dan simptom atau klik terus link ini untuk wasap http://biochemic.wasap.my

Posted on

Pil perancang menyebabkan hormon keliru dan jeragat sukar sembuh

 

 

Hormon Pun Boleh Confuse dan Pun Naik

Pengambilan pil perancang (oral contraceptives) agak jelas diperkatakan sebagai punca terjadinya jeragat walaupun tidak ada sejarah di dalam keluarga yang mengalami jeragat. Oleh itu, kerap kali wanita yang mengambil pil perancang akan dinasihatkan untuk berhenti mengambil pil perancang jika terjadi jeragat secara tiba-tiba selepas mengambil pil perancang.

Hormon mempengaruhi wanita semasa dan selepas kehamilan. Sebagai contoh jika mereka berhenti mengambil pil perancang, pil kesuburan untuk hamil, untuk penyusuan, dan selepas itu kembali kepada pil perancang untuk mengawal kelahiran semula. Proses pengambilan pil perancang akan mempengaruhi sistem hormon mereka sehingga ke peringkat perimenopause atau menopause. Proses mengambil hormon kawalan kelahiran akan mencetus jeragat atau kerana wanita sangat sensitif terhadap perubahan hormon estrogen dan progesterone di dalam tubuh.

Hormon mempunyai kesan yang amat penting untuk kesihatan setiap wanita. Hormon seksual wanita, estrogen dan progesterone sangat penting untuk kesuburan sistem reproduksi wanita, ianya melibatkan kitaran haid sehingga ke proses wanita itu mengandung sehingga menopause. Hormon juga mempengaruhi emosi, paras tenaga, berat badan, mood dan sehingga kepada masalah kulit pun akan terjadi akibat dari masalah hormon seperti terjadinya jeragat dan jerawat.

90% dari pembeli set jeragat berumur 35 tahun dan ke atas, menunjukkan pada sekitar umur tersebut kebanyakkan wanita telah berkahwin dan pernah hamil yang akan mempengaruhi keseimbangan hormon.

Jeragat tidak mengenal umur, bangsa dan warna kulit, tetapi majoriti yang mengalami jeragat adalah wanita, dan sangat jarang terjadi kepada lelaki. Majoriti mendapat jeragat adalah wanita yang berumur lebih 35an. Walaubagaimana pun jeragat tidak memilih “mangsanya” , terdapat wanita yang berumur 20an yang mukanya ditumbuhi jeragat kerana pernah mengambil pil perancang.

90% wanita yang berhenti mengambil pil perancang akan terjadi jeragat. Jeragat tejadi kerana sistem tubuh belum menyesuaikan diri untuk bertindak sendiri untuk mengawal hormon. Sepanjang tempoh wanita itu mengambil pil perancang sistem hormon dikawal oleh pil perancang. Sistem tubuh akan mengalami kecelaruan apabila pengendali hormon sudah tidak lagi berada di dalam sistem tubuh dan seterusnya mengaktif melanocytes untuk mengeluarkan melanin (pigmen hitam) dengan kuantiti yang banyak dari biasa. Secara mudah untuk memahaminya, sistem tubuh pun confuse atau terkeliru dengan fungsi rutin seperti kitaran haid setiap bulan yang telah dikawal oleh pil perancang untuk sekian lama.

Jeragat memang unik kerana pakar-pakar tidak dapat memberi kata sepakat apakah punca akar umbi jeragat. Mereka memberi pelbagai pendapat yang bercanggah, tetapi sebaliknya homeopathy menganggap jeragat adalah berpunca dari kesihatan tubuh yang terganggu. Untuk merawat jeragat sistem tubuh juga perlu dirawat. Hasil dari maklum balas pengguna 90% pesakit jeragat adalah berpunca dari hormon yang akan mengaktif melanocytes untuk menghasil melanin dengan banyak sehingga melanin timbul dipermukaan kulit terutama di muka.

Perubatan konvensional akan mengguna laser atau krim bertoksik untuk membuang lapisan kulit. Kedua-dua kaedah ini agak menyakitkan sewaktu didalam proses rawatan. Paling terkini mengguna kaedah suntikan yang akan menjurus kepada kesan sampingan yang amat menakutkan. Suntikan yang popular adalah suntikan Vitamin E dan Gluthathione. Kementerian Kesihatan telah mengeluarkan amaran mengenai bahaya kesan sampingan suntikan Vitamin E dan tidak membenar doktor-doktor membuat suntikan di klinik mereka. Paling mengejutkan apabila terdapat penjual yang menjual di online dan disuntik oleh pembeli itu sendiri!

“Berdasarkan Peraturan 7(1)(a) Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, seorang doktor klinik swasta tidak dibenarkan menawarkan khidmat suntikan Vitamin C kepada pelanggan.”

Suntikan vitamin C dan Glutathione yang dilakukan sendiri oleh pesakit atau individu yang tidak bertauliah adalah sangat merbahaya, kerana boleh menyebabkan keradangan pada tapak suntikan itu, Selain daripada bahaya tersebut tindakan itu juga boleh menyebabkan jangkitan kuman kepada seseorang itu.

Vitamin C dan Glutathione tidak dinafikan mempunyai manfaat yang sangat besar terhadap tubuh kerana mempunyai antioxidant. Glutathione akan melawan free radical atau unsur-unsur yang akan merosakkan sel-sel tubuh.

Kesan sampingan jika mengambil Glutathione dengan cara yang tidak sepatutnya seperti suntikan yang tidak diiktiraf oleh KKM dan FDA ialah ;

Kesan sampingan kepada pengguna yang mengambil glutathione pada jangkamasa yang panjang ialah berkaitan rendah paras zinc di dalam tubuh. Glutathione juga boleh mencetuskan serangan asthma seperti simptom pernafasan berbunyi (wheezing)

Pakar-pakar juga tidak mengetahui sama ada glutathione selamat kepada ibu yang mengandung atau sewaktu menyusu bayi.

Begitu juga Vitamin C kebanyakkan pakar mencadangkan untuk mengambil Vitamin C terus dari sumbernya seperti dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Kesan sampingan mengambil suntikan Vitamin C adalah lebih merbahaya dari mengambil suntikan glutathione.

Kesan sampingan akibat mengambil suntikan Vitamin C adalah;

· Terasa kekejangan di perut

· Sakit dada

· Gigi akan mereput

· Pening-pening

· Cirit-birit

· Pitam

· Keletihan melampau

· Meningkat kemungkinan kanser paru-paru

· Meningkat kemungkinan penyakit Parkinson

· Meloya

· Komplikasi sel darah merah

· Pelbagai penyakit kulit

Suplemen ini tidak di iktiraf FDA US dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Rawatan Yang Selamat, Berkesan dan Hampir Tidak Ada Kesan Sampingan Untuk Jeragat

Homeopathic Single Remedies (HSR atau Remedi Tunggal)

Homeopathic Single Remedies (HSR) sendiri telah mendapat lampu hijau dari Kementerian Kesihatan Malaysia adalah selamat dan tidak perlu didaftarkan. , Fragaria Vesca 30, Arnica 30, Ashwagandha , Damiana dan remedi seperti Cal Sulph 6x, Kali Sulph 6x dan lain-lain remedi untuk merawat jeragat adalah HSR atau remedi tunggal. Amalan remedi tunggal lebih berkesan, lebih holistic dan terbukti diseluruh dunia pengamal amalan Holistic Homeopathy sangat berjaya merawat pelbagai penyakit kronik seperti masalah jantung, buah pinggang, paru-paru dan juga jeragat.

Mengguna pil manis atau air yang amat selamat dan mengikut kajian makmal bahan asalnya sudah tidak dapat dikesan oleh makmal. Homeopathy dan biochemic dianggap placebo, penipu dan pseudoscience (amalan tidak berkaitan sains) disebabkan bahan-bahan asal tidak dapat dikesan oleh alat-alat makmal. Jika homeopathy adalah karut marut bagaimana dengan mereka yang sudah bersih mukanya selepas mengamal homeopathy?

Anda tidak perlu risau kerana terdapat begitu banyak set-set jeragat homeopathy dan biochemic untuk menghapus jeragat. Kami akan menganalisa simptom, karekter dan sejarah, hasil dari analisa ini kami akan mencadangkan set yang paling sesuai. Berpengalaman lebih dari 18 tahun dan memfokus kepada perubatan homeopathy yang khusus kepada masalah kulit menjadikan kami agak arif untuk mencadangkan set yang terbaik untuk anda.

Tidak rugi untuk mencuba remedi homeopathy yang sangat-sangat mendapat sambutan diseluruh dunia dengan kesan yang lembut, selamat dan boleh diharapkan. Bagaimana untuk mengenal pasti remedi homeopathy yang selamat dan tanpa kesan sampingan? Sangat mudah, remedi homeopathy yang 100% dari remedi homeopathy dan tidak dicampurkan dengan bahan kimia atau dadah atau inhibitor adalah dijamin cukup selamat dan boleh dikatakan tidak ada dos yang boleh membawa maut. Remedi homeopathy BUKAN UBAT kerana ia tidak mempunyai bahan-bahan ubat, sebagai contoh jika dikategorikan sebagai ubat, seperti PANADOL yang mengandungi PARACETAMOL iaitu bahan terkawal di bawah akta dadah.

Moto kami amat mudah, kami tidak mengejar keuntungan semata-mata tetapi yang paling penting, anda kembali cantik dan sihat dengan mengamal remedi homeoopathy Insya Allah dengan izin-Nya.

Ingin kan rawatan konsultasi sila klik link ini untuk wasap terus http://biochemic.wasap.my

Posted on

Kaedah wetdose menghilangkan jeragat

wetdose

 

sepia-dan-fragaria-wetdose

 

arnica

 

 

Wet Dose Rawat Pelbagai Penyakit, Termasuk Demam Denggi dan Jeragat

Berpuluh tahun sudah tertanam di dalam otak pengguna, sekiranya ubat homeopathy mesti pil manis yang bulat-bulat berwarna putih. Semenjak diperkenal wet dose ramai yang was-was, ok ke teknik ni? Berkesan ke? dan macam-macam soalan yang kerap keluar di mesej whatsapp sampai penat menjawab.

Saya sendiri pun was-was pada permulaan diperkenalkan oleh pensyarah saya Encik Zainul Azmi B Ahmad, kini adalah Presiden, Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia. Beliau memperkenalkan teknik wet dose untuk merawat demam denggi mengguna remedi bernama Eupatorium 200. Kebetulan selepas pulang dari kelas CPD Homeopathy di Segamat, Johor. Jiran sebelah rumah saya disyaki demam denggi dengan simptom pening kepala yang melampau, sakit-sakit sendi, demam panas yang tinggi dan muntah-muntah.

Jiran saya telah ke hospital kerajaan dan menunggu lebih kurang 4 jam sebelum diperiksa oleh doktor dan disuruh pulang kerumah. Doktor berpesan jika mengalami pendarahan barulah dikehendaki datang segera ke hospital. Pihak hospital tidak dapat memberi katil di wad kerana wad telah penuh dengan pesakit. Malangnya sewaktu menunggu di hospital yang ramai adalah muka-muka seperti pendatang bukannya rakyat tempatan memenuhi ruang menunggu di hospital kerajaan. Jiran saya dengan marah menuduh hospital kerajaan lebih utamakan pendatang dari rakyatnya sendiri… itu saya tak berani nak campur…

Teruja dengan ilmu yang baharu sahaja dipelajari, saya pun menyediakan wet dose Eupatorium 200 di dalam 1 botol air mineral 500ml. Saya menyerahkan remedi wet dose tersebut pada sebelah pagi pada pukul 8 pagi. Esoknya pada jam 11 pagi saya terlihat jiran saya di depan pintu rumahnya, duduk termenung dan mungkin masih demam.

Rupanya dia telah rasa agak sihat, sakit atau pening kepala semakin berkurangan walaupun masih terasa sakitnya. Beliau “lepak” depan pintu disebabkan ingin ambil angin kerana tak larat nak berbaring dari semalam katanya. Saya pun korek-korek rahsia sama ada dia mengambil lain-lain ubat, dan agak terkejut apabila dia maklumkan dia hanya meminum wet dose tu sikit demi sikit sehingga habis dari pagi sehingga tengah malam dan terus tertidur.

Bila terbangun pada sebelah paginya beliau terasa agak sihat dan dia sendiri tidak sedar bahawa wet dose Eupatorium tersebut adalah penawar yang meredakan simptom dengginya. Adakah kebetulan sahaja? Saya pun menghubungi pensyarah saya untuk menceritakan pengalaman yang baru saya lalui dan beliau juga memaklumkan bahawa beliau sendiri pun telah berjaya merawat agak ramai pesakit yang disyaki denggi di kawasan rumah beliau. Kesimpulannya wet dose berjaya merawat walaupun nampak mustahil (sekiranya anda disyaki mengalami demam denggi jangan abaikan nasihat doktor bertauliah).

Terbaru remedi untuk merawat jeragat, sepertiSepia 200, Melasma Free, Fragaria dan Arnicajuga dicadangkan untuk mengguna kaedah wet dose. Hasilnya ramai yang memberi maklum balas hasilnya agak mengujakan dengan kesan yang agak pantas untuk memudarkan jeragat. Walaupun kesannya berbeza di antara setiap individu, kesan paling pantas pernah diberi oleh pembeli ialah selepas 2 minggu mengguna set jeragat dengan kaedah wet dose.

Sebagai contoh sekiranya Arnica 30 atauFragaria Vesca 30, hanya 5-10 titis dicampurkedalam air mineral yang saiznya 500ml dan dibuang sedikit lebih kurang 1 inci untuk memberi ruang sewaktu campuran dibuat. Selepas itu di “succuss” atau dihentak ke tapak tangan sebanyak 5-6 kali dengan kuat sehingga ternampak buih-buih terjadi. Bayangkan hanya 5-10 titis remedi di dalam air sebanyak  480ml, secara amnya sudah semesti kesan remedi tersebut sudah hilang sama sekali tetapi sebaliknya ini adalah kehebatan konsep wet dose homeopathy yang akan bertindak dengan lebih efisien sekiranya dosnya menjadi lebih kecil.

Inginkan konsultasi jeragat sila,wasap kode WETDOSE ke 0123400557 kerana tiap orang tidak sama remedy bergantung pada masalah dan simptom atau boleh lawat laman web dibawah untuk mengetahui kaedah biochemic merawat jeragat http://www.ubatjeragat.com/webjeragat