Posted on

Mengapa jeragat anda sukar hilang?

muka yang sukar hilang

Stress kerana sudah cuba pelbagai produk tetapi masih tidak sembuh . Anda perlu hanya 3 minit untuk membaca artikel ini dan mengetahui cara terbaik untuk merawat jeragat  menggunakan pedekatan yang terbukti berkesan dan selamat.

menopause dan jeragat

Anda sudah laser berkali-kali ?Melakukan pengelupasan?Menggunakan pelbagai krim dan produk? Tetapi jeragat tidak juga sembuh. Pudar sekejap tetapi selepas berapa lama jeragat timbul kembali Stress dan tertekan dengan keadaan ini. Mari baca fakta dibawah sebelum anda membelanja beribu-ribu ringgit merawat jeragat

 

Ramai yang tidak faham dengan punca jeragat.Mereka beranggapan bahawa dengan menyapu krim dimuka dan makan beberapa produk makanan tambahan sahaja masalah mereka akan pulih.

Ini adalah konsep yang salah sama sekali dan hasilnya anda dibayangi kebingungan kerana sudah berkilo-kilo krim dicuba dan berpuluh-puluh produk digunakan masalah anda tidak pernah selesai.

Malahan ada yang menghabiskan beribu-ribu ringgit  membuat rawatan laser tetapi masalah selesai hanya seketika sahaja..Jeragat akan timbul  datang balik selepas beberapa bulan kemudian kerana punca jeragat bukan sahaja disebabkan kulit luaran sahaja.

Mengapa perkara ini terjadi  ?

Jawapannya mudah ringkas sahaja.Jeragat terjadi disebabkan oleh faktor hormon, genetik,cuaca dan penggunaan alat kosmetik yang mengandungi pengelupasan.Faktor umur adalah faktor utama. Kebiasaan jeragat terjadi kepada wanita yang berusia 25 tahun keatas. Perubahan hormon yang berlaku kepada mereka menyebabkan jeragat terjadi.

Perubahan hormon ini biasa berlaku?

  • Semasa proses kehamilan dan mengandung.
  • Selepas bersalin atau melahirkan anak.
  • Kedatangan haid yang tidak stabil.
  • Pra monopause
  • Monopuase
  • Penggunaan ubat-ubatan kimia yang menggangu hormon seperti pil perancang dll

Faktor yang kedua terjadinya jeragat ?

  • Penggambilan makanan kesihatan yang tercemar dengan bahan GMO dan sintentik.
  • Penggunaan pil vitamin dan makanan tambahan yang tidak berkualiti.
  • Pengambilan makanan yang tercemar dengan suntikan hormon seperti ayam,daging dll.
  • Penggunaan kosmetik yang mengandungi pengelupasan.

Faktor ketiga terjadi jeragat?

  • Dedahan cuaca panas yang terlampau dan lama.
  • Dedahan cahaya matahari yang mengandungi UV.
  • Bekerja ditempat panas dll.

Faktor keempat terjadi jeragat?

  • Kecederaan dalaman seperti pernah melakukan pembedahan
  • Melahirkan anak secara caesarian
  • Terjatuh dan luka teruk seperti kemalangan

Faktor pertama,kedua dan keempat adalah merupakan faktor yang terbesar dan faktor ketiga adalah faktor sampingan.

Jadi bagaimana nak rawat jeragat dengan berkesan ?

Penemuan saintifik dan sudah terbukti berkesan andalah menggunakan kaedah alternatif yang selamat dan berkesan menggunakan kaedah biochemic iaitu kaedah homeopati menggunakan garam tisu mineral.Bebas kesan sampingan sebab menggunakan mineral semulajadi dan bukannya bahan kimia serta boleh diambil oleh semua orang bahkan kanak-kanak sekali pun selamat.

Tetapi konsep perubatan homeopathy bukanlah bersifat “sniper” iaitu menembak tepat kepada masalah kesihatan seperti kebanyakkan ubat-ubat yang berkonsep “drug”. Sebaliknya remedi homeopathy menjadi “askar peninjau” yang mengenal pasti punca masalah dan akan bertindak merawat punca masalah tersebut. Tidak dinafikan kadang-kadang remedi homeopathy memang agak lambat, tetapi kesannya boleh diharapkan.
Ini bermakna jika merawat jeragat, bukan hanya jeragat sahaja yang dirawat tetapi remedi homeopathy akan merawat seluruh badan.Secara logiknya jika terjadi jeragat maka akan ada puncanya seperti masalah hormon yang menjadi masalah utama setiap wanita. Terjadinya jeragat pada seseorang wanita itu disebabkan oleh faktor mengandung, mengambil pil perancang dan hormone replacement therapy (HRT), di mana semuanya akibat masalah hormon. Selain dari faktor genetik, bangsa dan terdedah kepada sinaran matahari (UV).

Apakah kata mereka yang telah berjaya

  • Disclaimer : Kesan tiap orang tidak sama bergantung pada masa lah dan keadaan tubuh badan masing-masing. Rawatan ini tidak dapat mengantikan nasihat profesional pakar perubatan.

 

received_978503388865741
received_1039589849423761
received_986241924758554
received_978503748865705
received_1039589829423763
lovelysuzie
  • Disclaimer : Kesan tiap orang tidak sama bergantung pada masa lah dan keadaan tubuh badan masing-masing. Rawatan ini tidak dapat mengantikan nasihat profesional pakar perubatan.
 
  • Disclaimer : Kesan tiap orang tidak sama bergantung pada masa lah dan keadaan tubuh badan masing-masing. Rawatan ini tidak dapat mengantikan nasihat profesional pakar perubatan.
 

rawatan jeragat berkesan

  • Disclaimer : Kesan tiap orang tidak sama bergantung pada masa lah dan keadaan tubuh badan masing-masing. Rawatan ini tidak dapat mengantikan nasihat profesional pakar perubatan.
 

jeragat testimonial

  • Disclaimer : Kesan tiap orang tidak sama bergantung pada masa lah dan keadaan tubuh badan masing-masing. Rawatan ini tidak dapat mengantikan nasihat profesional pakar perubatan.
 

Setiap pesanan bertanyakan produk merawat jeragat homeopathy, akan ditanya beberapa soalan ringkas untuk mengenalpasti set yang paling sesuai dengan sejarah individu tersebut. Soalan-soalan ringas seperti ;

  • Boleh tahu umur?
  • Ada mkn pil perancang tak?
  • Pernah lahirkan anak kaedah cesarean tak?
  • Pernah tercedera sewaktu bersukan, atau kemalangan tak?
  • Ada pakai skincare pengelupasan tak?
  • Ada buat laser tak?
  • Period ok tak?

Puan Sabarina memberi respon seperti berikut

  • Boleh tahu umur? 46 tahun
  • Ada mkn pil perancang tak? Pernah ambil sejak mula berkahwin tetapi telah stop 3 tahun lepas
  • Pernah lahirkan anak kaedah cesarean tak? Pernah anak ke 3
  • Pernah tercedera sewaktu bersukan, atau kemalangan tak? Pernah terjatuh basikal sewaktu remaja dan agak serius kecederaannya
  • Ada pakai skincare pengelupasan tak? Ya ada
  • Ada buat laser tak? Tak ada
  • Period ok tak? Period ok lagi

Apa relevannya soalan-soalan ini jika dikaitkan dengan masalah jeragat?

Jeragat seperti yang diketahui sehingga kini punca sebenar terjadinya jeragat tidak diketahui. Pelbagai andaian di buat tetapi boleh dikatakan simptom terjadinya jeragat akan berpunca dari pelagai sumber dan seringkali berkaitan sejarah individu tersebut. Secara spesifiknya jeragat atau melanin telah “berkampung” di bawah lapisan kulit. Proses pengumpulan melanin terjadi sedikit demi sedikit dan telah bermula mungkin sejak 10-20 lepas. Melanin terkumpul akibat terdedah kepada sinaran UV yang lama dan “bermastautin” di bawah kulit sehingga sistem tubuh terutama hormon mula tidak seimbang oleh perlbagai punca. Relevannya soalan-soalan di atas ialah untuk mengetahui sejarah hidup pesakit dan bagaimana jeragat mula “bangun” dari tidurnya.

Analisa dari soalan tersebut dan set jeragat yang sesuai

  • Bagi wanita apabila melepasi umur 45 tahun, sistem reproduktif akan mula merosot dan berkemungkinan akan mengalami menopause tetapi buat masa ini Puan Sabrina masih didatangi haid.
  • Pernah mengambil pil perancang sejak mula berkahwin tetapi telah “stop” sejak 3 tahun – ini menunjukkan bahawa hormon Puan Sabrina masih tidak dapat menyesuaikan diri tanpa bantuan pil perancang. Jika dulu hormon estrogen dan testosterone akan dikawal oleh pil perancang tetapi setelah berhenti mengambil pil perancang sistem tubuh terpaksa bekerja sendiri.
  • 2 indikasi seperti pernah tejatuh dan mengalami kecederaan serius serta pernah menjalani pembedahan cesarean menunjukkan berkemungkinan vena darah (blood vein) Puan Sabrina mula mengalami kemerosotan ataumenyempit dan berkemungkinan terdapat halangan seperti lemak di vena darah. Apabila vena darah tersumbat atau pengaliran darah tidak lancer, kulit muka akan menerima impak awal. Melanin akan berkumpul dan membentuk jeragat.
  • Pernah membuat facial pengelupasan juga menyumbang kepada pengumpulan melanin yang semakin banyak apabila lapisan kulit di atas kulit muka sudah tiada, ini memudahkan sinaran UV meresap ke dalam kulit.

Puan Sabrina dicadangkan untuk mengambil Set AADF iaitu set yang akan membantu di semua aspek yang terganggu. Set AADF terdiri dari ;

  • Arnica 30 untuk masalah vena darah tersumbat, merawat kecederaan luaran dan sistem saraf.
  • Aswagandha Q untuk mengimbang emosi yang mula tertekan dan menstabilkan emosi secara semulajadi
  • Damiana Q adalah remedi yang sangat hebat untuk masalah hormon, malah mampu melambatkan proses menopause.
  • Fragaria vesca 30 adalah remedi yang sangat berkesan untuk membantu mencerahkan kulit, menghapus jeragat dengan membantu buah pinggang dan hati untuk membuang toksin dan mencegah dari terjadinya batu.

Puan Sabrina mengambil ke semua remedi-remedi ini seperti disarankan dan selepas 5 hari Puan Sabrina telah menghantar whatsapp sewaktu subuh;

Magic ke ni atau you guna jin hihihihi, pagi ni I nak sapu mekap macam biasa tetapi belek-belek jeragat dah tak ada. I ambil torchlight suluh confirmed hilang you hihihihihih happy nye I thank you thank you”.

Alhamdulillah …. Itu sahaja yang mampu diucapkan. 

Ada beberapa lagi remedy biochemic yang sesuai seperti sepia,melasme,dandelion,dll.

 

Ingin mendapat khidmat runding dan konsultasi percuma tentang masalah jeragat anda  dan set atau remedy yang sesuai. Tiap orang tidak sama remedy kerana faktor yang diterangkan diatas.

Sila masukkan nama,email dan no hp yang ada whatsapp jika ada. Agar kami dapat kenal pasti masalah dan punca jeragat anda dan cadangan remedy yang sesuai dan tepat. 98% pelanggan yang berjaya adalah mereka yang mendapat rundingcara percuma daripada kami setelah memasukkan data dibawah.

Masukkan nama dan email anda 

We respect your email privacy

  • Disclaimer : Kesan tiap orang tidak sama bergantung pada masa lah dan keadaan tubuh badan masing-masing. Rawatan ini tidak dapat mengantikan nasihat profesional pakar perubatan.
 
Posted on

Fakta Keberkesanan Dry Pellets (Pills) dan Wet Dose

 

 

images (1)

Fakta Keberkesanan Dry Pellets (Pills) dan Wet Dose

Sesetengah pembeli yang sudah mengenali dan pernah mengamal remedi homeopathy sejak sekian lama akan merasa syak wasangka. Kerap juga menerima whatsapp yang mengajak berdebat mengapa perlu mengguna cara wet dose sedangkan tablet manis yang sedap dikemam adalah cara mengambil remedi yang sebenar.

Faktanya bukan hanya tablet manis sahaja cara untuk mengambil remedi homeopathy tetapi terdapat beberapa cara termasuk cara yang jarang diamalkan iaitu melalui serbuk. Cecair atau tablet adalah “carrier” atau pembawa remedi tersebut untuk memudahkan pengambilan remedi. Konsepnya hampir sama dengan ubat-ubat hospital yang mengguna tablet tanpa gula seperti pil Paracetamol dan ubat batuk yang dicampur sirap.

Perbezaan antara ubat dan remedi homeopathy ialah, remedi homeopathy tidak ada bahan ubat yang secara biasanya akan mengandungi dadah atau bahan kima berjadual dan terkawal.

Sebagai pengamal homeopathy yang mendapat latihan berterusan dari badan yang memantau perubatan homeopathy yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia seperti Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia (MPHM) melalui kursus CPD (Continuing Professional Development). Pensyarah utama bagi kursus ini ialah dari tenaga pengajar yang amat berpengalaman termasuk Presiden MPHM sendiri En.Zainul Azmi yang amat mahir di dalam perubatan homeopathy yang akan menjadikan Materia Medica Homeopathy sebagai panduan.

Pandangan peribadi saya, Presiden MPHM adalah Al-Hafiz kitab Materia Medica Homeopathy. Kenapa saya kata begitu ? Kerana sewaktu kursus CPD kami akan bersoal jawab dengan En.Zainul Azmi dan beliau akan memetik kata-kata Materia Medica termasuk muka surat dan paragraph tu! hasil catitan pengasas Homeopathy iaitu Dr.Hahneman dengan selamba. Bagi memastikan petikan beliau adalah benar , saya kerap kali akan menyemak semula dan ternyata beliau memang Al-Hafiz Materia Media.

Berbalik kepada fakta yang mana satu cara pengambilan remedi yang lebih berkesan? Adakah tablet atau cara wet dose? Jawapannya adalah KEDUA-KEDUA kaedah adalah sama hebat dan sama berkesan. Ini adalah hasil pengalaman selama 18 tahun membantu ribuan pesakit untuk mendapat perubatan pilihan alternatif kepada perubatan moden untuk penyakit akiut atau kronik.

Ternyata perubatan homeopathy sangat hebat untuk membantu pesakit kronik seperti jeragat, jerawat, masalah jantung, kencing manis, ed (erectile dysfunction) dan lain-lain penyakit kronik. Remedi homeopathy sangat selamat untuk digandingkan dengan ubat-ubat klinik atau hospital kerana remedi homeopathy bukanlah ubat tetapi penawar atau remedi yang 100% adalah bebas bahan kimia atau dadah berjadual.

Hasil dari pengalaman ini remedi cecair diperkenalkan dan kaedah wet dose dicadangkan untuk digunakan. Mengapa saya katakan sama hebat? Ini kerana telah terdapat puluhan testimonial sebelum ini hasil  gabungan remedi tablet dan cecair iaitu Sepia 200 dan Melasma Free (tablet) dan Fragaria vesca (cecair). Selepas diperkenalkan Sepia 200 dan Melasma Free Drop didalam bentuk cecair maklumbalas dan “repeat order” juga semakin bertambah. Malah para pembeli merasa sangat jimat dengan set berbentuk cecair kerana boleh dijadikan wet dose. Jika mengguna wet dose setiap set sebagai contoh set jeragat SMF Drop boleh digunakan selama lebih kurang 45 hari.

 

Cecair atau Tablet Yang Lebih Berkesan?

Kedua-dua bentuk remedi adalah sangat berkesan, walaubagaimana pun sejak diperkenalkan remedi cecair terdapat lebih banyak maklum balas mengenai kesan yang lebih cepat jika mengambil remedi cecair dan mengguna kaedah wet dose. Tambahan pula kaedah wet dose lebih tahan lama dan sudah semestinya lebih jimat.

Keberkesanan remedi bergantung kepada beberapa faktor seperti dibawah;

  1. Keserasian tubuh – jika serasi dan tubuh cepat menerima kesan baik remedi, kesan penyembuhan agak cepat. Biasanya kesan akan ternampak selepas 1-2 minggu.
  2. Kesan ubat-ubat lama menjadi penghalang – kerap kali pembeli mengadu kesan penyembuhan hanya sedikit atau langsung tidak nampak. Tubuh lambat menerima remedi yang semulajadi kerana sejarah pengambilan ubat atau produk yang pelbagai sebelum mengamal remedi homeopathy. Ubat-ubat ini akan kekal di dalam sistem tubuh di dalam masa yang lama. Ubat-ubat ini juga menjadi penghalang kepada ubat-ubat baru atau remedi homeopathy untuk berkerja.
  3. Cara pengambilan yang tidak berdisiplin – sebagai contoh kerap terlupa mengambil remedi, atau mengambil sewaktu perut yang kenyang. Cara terbaik ialah sewaktu perut kosong, sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan dan kalau boleh ambil makanan berat 30 minit selepas ambil remedi.
  4. Remedi terdedah kepada cahaya matahari – remedi homeopathy akan menjadi lemah keberkesannnya jika terdedah kepada cahaya matahari yang terik di dalam tempoh masa yang lama. Simpan remedi di dalam suhu bilik dan di tempat yang jauh dari sinaran matahari.
  5. Mengambil pelbagai ubat dan suplemen di dalam satu masa – ramai pesakit akan membeli dan mengamal pelbagai ubat dan suplemen di dalam satu masa sebagai usaha untuk cepat sembuh, sebenarnya ia akan menambah mudarat kepada tubuh. Kadang-kadang ubat atau suplemen ini mempunyai bau yang kuat dan akan menjadikan kesan remedi homeopathy melemah dan tidak mampu menguatkan sistem antibody tubuh.

Jika anda bertanya saya yang mana lebih bagus? Saya akan cadangakan jenis cecair kerana ia berkesan dan lebih jimat.

Posted on

Stress dan bingung jeragat tidak pernah sembu.Sila baca fakta ini

menopause dan jeragat

Adakah Set Jeragat Homeopati Ini Selamat?

Terdapat produk-produk yang di keluarkan terutama untuk “skincare” sering mendatangkan kesan sampingan di dalam masa yang pendek atau panjang. Banyak pengeluar yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata tanpa menghiraukan keselamatan pengguna. Oleh itu kerap kali persoalan pembeli adalah “adakah selamat set-set jeragat homeopati ini?”.

Set jeragat homeopati secara mudahnya adalah bukan ubat.

Homeopati sendiri bermaksud “sama menyembuhkan sama” pada konsepnya, mengguna bahan-bahan natural alam semulajadi tanpa menambah bahan-bahan kimia sintetik seperti perubatan moden. Homeopati disediakan mengguna kaedah dos yang sangat kecil sehingga kekuatan remedi homeopati di anggap sebagai “nano” atau terlalu kecil. Hampir sifar kesan sampingan kerana bahan-bahannya secara teknikal tidak dapat dikesan oleh mikroskop makmal.

Di Malaysia homeopati hanya diterima oleh pengguna secara meluas bermula pada awal tahun 2000 di mana penulis blog yang aktif akan sentiasa menulis mengenai penerangan khasiat homeopati di talian. Kami sendiri menyumbang lebih 90% artikel mengenai homeopati di internet sejak tahun 1998 lagi sehingga kini.

Set Jeragat Homeopati Adalah Sangat Selamat

Kebanyakkan produk di pasaran adalah agak berisiko kepada ibu-ibu hamil tetapi bagi produk set jeragat homeopathy adalah selamat untuk ibu-ibu hamil tetapi seringkali kami mencadangkan ibu-ibu hamil untuk merawat jeragat selepas bersalin, kerana hormon sewaktu hamil adalah sangat tidak stabil.

Set jeragat yang paling berkesan dan mampu untuk merawat pelbagai masalah jeragat ialah set SMF atau set ekonomi SMFEC. Set SMF dan SMFEC adalah set yang sama. Perbezaan hanya pada botol Sepia 200 dan Melasma Free sahaja. Selain dari itu kuantiti Sepia 200 dan Melasma Free juga berbeza di mana set SMF, Sepia 200 dan Melasma Free boleh digunakan untuk 2 bulan tetapi hanya untuk 1 bulan bagi set SMFEC. Fragaria vesca adalah sama di dalam kedua-dua set SMF atau SMFEC.

Ternyata kombinasi remedi oral (hisap dan minum) Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria Vesca 30 adalah gabungan hebat untuk menghapus jeragat. Selain dari itu manfaat  Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria Vesca 30 bukan hanya sekadar jeragat semata-mata tetapi untuk pelbagai masalah di dalam tubuh juga.

Sebagai contoh Sepia 200 di anggap sebagai remedi utama wanita. Sepia dikategorikan sebagai “Sepia Homeopathy’s Wise Women” kepada pengamal homeopathy. Wanita kini rata-ratanya adalah berkarier dan mempunyai jadual hidup yang padat dan penuh stress. Begitu juga persekitaran yang bertoksik menjadikan Sepia sebagai remedi utama kepada wanita moden.

Selain mempunyai kesan hebat untuk merawat jeragat, Sepia juga sangat efektif untuk pelbagai masalah kesihatan wanita seperti;

–          Sindrom Pra-Menstrual (PMS), di mana Sepia akan mengurangkan simptom pra haid yang sangat merimaskan seperti mood yang berubah, kepenatan melampau, cepat marah dan rasa sejuk. Sepia juga berkesan untuk mengempiskan perut.

–          Candida Albicans ataupun jangkitan kulat di vagina. Sepia berupaya melegakan atau menghalang jangkitan kulat yang biasanya wanita akan merasai kegatalan yang amat sangat di vagina yang diikuti discaj kekuningan atau kecoklatan dari vagina

–          Pening dan Migrain – Biasanya wanita yang kerap pening dan migraine sebelum atau sewaktu datang haid juga amat sesuai mengambil Sepia.

–          Masalah sewaktu mengandung – Wanita mengandung yang akan terjadi chloasma (jeragat sewaktu mengandung), morning sickness yang akan merasa sangat tidak selesa dengan bau terutama makanan. Kerisauan tanpa sebab yang melampau dan juga sembelit. Wanita yang kekurangan sokongan emosi dan fizikal yang teruk dan mempunyai sejarah keguguran sekitar bulan ke 5 dan ke 7 dan varicose vein.

–          Masalah selepas melahirkan anak – terutama kepada wanita yang hilang minat terhadap keluarganya. Kekurangan tenaga termasuk untuk hubungan suami isteri. Masalah buasir selepas melahirkan anak juga akan mendapat manfaat dari Sepia.

Melasma Free juga tidak kurang hebatnya kerana gabungan biochemik atau biochemic berasal dari mineral garam tisu adsalah sangat memberi manfaat kepada sistem tubuh wanita atau lelaki. Melasma Free adalah gabungan garam mineral yang juga memberi manfaat kepada tubuh seperti rambut, tulang, kuku dan perjalanan darah

Sistem perubatan homeopathy yang dipanggil Garam Tisu atau Biochemic telah dibangunkan oleh Dr.Shuessler seorang doktor yang hidup di Jerman pada sekitar tahun 1880. Dia telah menganalisa serbuk mayat yang dibakar dan telah menemui 12 inorganik garam tisu. Dia telah menganalisa dan membuat teori bahawa terdapat 12 elemen iaitu mineral di dalam tubuh manusia adalah sangat kritikal kepada tubuh jika berkurangan. Mineral-mineral ini perlu diimbangi dan menjadi penentu kepada aktiviti sel-sel dan kesihatan yang akan menjadi tanda aras kepada kesihatan seseorang individu sama ada sihat atau tidak. Jika berkurangan akan terjadi “dis-ease” kepada tubuh dan kini ianya disebut sebagai “disease”.

Fragaria Vesca 30 Lembut Tapi Sangat Berkesan

Fragaria vesca atau Wild Strawberry , mempunyai pelbagai nama gelaran seperti  Alpine Strawberry, Common Strawberry, Mountain Strawberry, Pineapple Strawberry, Wild Strawberries, Wood Strawberry dan Woodland Strawberry.Fragaria vesca walau apa pun namanya buah strawberry sangat sedap ini sangat berkhasiat untuk pelbagai jenis masalah kesihatan termasuk bertindak seperti kolagen untuk mencerahkan kulit.

Selain mampu mencerahkan kulit, Fragaria Vesca juga mempunyai manfaat kesihatan seperti;

–          Mencegah gout

–          Arthritis

–          Untuk melawan kanser

–          Membantu menghalang terjadi kencing manis

–          Penyakit hati

–          Cirit-birit

–          Menghalang terjadinya batu di dalam organ

Homeopati sangat selamat, bebas kesan mudarat dan hampir sifar kesan sampingan jika produk tersebut adalah 100% homeopati yang disediakan oleh ahli homeopati yang terlatih.

Ingin mendapatkan khidmat nasihat percuma tentang remedy jeragat yang sesuai dengan masalah jeragat anda.
Sila whatsapp kode JERAGAT KE +60123400557

Posted on

Kulit Berjeragat?, Salahkan Hormon Anda Kerana Haid Tidak Teratur

menopause dan jeragat

Menghadiri kuliah akan menambah paras tekanan yang menimbulkan situasi stress.

Sewaktu tubuh mengalami stress yang kronik, seperti mengalami keletihan adrenal, tubuh secara spontan akan mengguna pregnenolone untuk menghasil cortisol dengan lebih banyak. Sewaktu proses ini terjadi tubuh akan mengurangkan pengeluaran hormon untuk seksual. Bagi wanita, kesan ini akan mengakibatkan kekurangan pengeluaran hormon testosterone (yang akan menjadikan wanita itu hilang minat seksual atau rendah libido). Kekurangan hormon testosterone akan menjadikan hormon estrogen sebagai hormon dominasi, dan ini ialah punca terjadinya jeragat akibat stress. Peningkatan hormon estrogen akan menambah kuantiti MSH yang akan mengakibatkan terjadinya jeragat atau melasma.MSH atau melanocyte-stimulating hormones, MSH adalah punca terjadinya jeragat apabila hormon ini merangsang pengeluaran melanin. Pengeluaran melanin dengan begitu banyak akan menyebabkan kulit menjadi lebih gelap atau dipanggil jeragat atau melasma.

Hormon mempunyai kesan yang amat penting untuk kesihatan setiap wanita. Hormon seksual wanita, estrogen dan progesterone sangat penting untuk kesuburan sistem reproduksi wanita, ianya melibatkan kitaran haid sehingga ke proses wanita itu mengandung sehingga menopause. Hormon juga mempengaruhi emosi, paras tenaga, berat badan, mood dan sehingga kepada masalah kulit pun akan terjadi akibat dari masalah hormon seperti terjadinya jeragat dan jerawat.

Rawatan yang biasa dipreskripsi oleh perubatan moden untuk masalah kitaran haid ialah;

  • Pil kawalan hormon kelahiran atau pil perancang (contraceptive pills)
  • Pil tahan sakit seperti ibuprofen painkillers
  • Hormon sintetik seperti Progestogens
  • Ubat-ubatan Haemostatic

Ubat-ubatan ini sangat-sangat membantu untuk memberi kelegaan segera kepada penderita masalah ketidaktentuan kitaran haid, tetapi di dalam masa yang sama akan memberi kesan sampingan di dalam tempoh jangkamasa yang panjang seperti jeragat apabila berhenti mengambil ubat-ubatan tersebut. Kita tidak menolak perubatan moden secara total, tetapi pengambilan ubat-ubatan moden di dalam jangkamasa yang lama akan menjadikan seseorang itu ketagih dan bergantung kepada ubat-ubat itu sepanjang hayatnya. Perlu diingat sekiranya kesakitan yang teruk dan tidak tertanggung, maka perubatan moden mampu membantu dan selepas itu bolehlah mengambil perubatan alternatif terutama homeopathy, kerana perubatan homeopathy selamat untuk diambil di dalam jangkamasa yang lama dan tidak menimbulkan ketagihan.

Setelah kesan sampingan ini diketahui ramai, maka tidak hairanlah wanita kini yang semakin terpelajar dan sudah mempunyai akses yang luas mengenai kesan baik dan buruk perubatan moden telah mula mencari perubatan alternatif yang lebih mesra kepada tubuh mereka

Di Negara maju seperti di Amerika Syarikat dan Eropah telah lama mempraktik perubatan alternatif seperti homeopathy, ayurvedic dan perubatan yang berasaskan resipi perubatan purba untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Queen Elizabeth sendiri mengguna perubatan homeopathy sebagai amalan harian dan beliau mempunyai doktor pakar homeopathy yang bertugas di Istana Buckingham untuk merawat Queen of England sekiranya beliau jatuh sakit, mungkin itu adalah rahsia beliau dapat bertahan memerintah England sehingga kini (dengan izin Allah).

Masalah Haid Dan Perubatan Homeopathy

Remedi homeopathy biochemic di lihat sangat berjaya merawat masalah haid (menstrual disorder), seperti journal dan laporan yang diterbitkan oleh pakar-pakar homeopathy di seluruh dunia. Malah perubatan homeopathy mempunyai kajian yang agak maju dan mempunyai senarai remedi yang panjang untuk pelbagai simptom masalah haid termasuk merawat jeragat di dalam masa yang sama. Remedi utama untuk pelbagai masalah wanita seperti masalah haid ialah Sepia, dan merupakan remedi utama untuk merawat jeragat. Selain dari Sepia, remedi yang sangat membantu untuk di ambil bersama-sama ialah Pulsatilla, Ashwagandha Q Drop, Tunera Q Drop, Cal carb, Chamomilla, Colocynthis, Lachesis, Lycopodium, Nat Mur, Fragaria Vesca, Dandelion dan beberapa remedi lain lagi. Untuk mendapatkan remedi yang sesuai anda perlu menjawab beberapa soalan mudah untuk saya mengenal pasti remedi dan set yang terbaik untuk anda.

Sebagai contoh remedi yang paling kerap dicadangkan ialah Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria Vesca.

Sepia 200 adalah remedi paling utama bagi masalah jeragat akibat haid tidak teratur (menstrual disorder) dan berkaitan masalah hormon yang melibatkan wanita-wanita berumur.

Sepia 200 adalah remedi homeopathy dan biochemic yang mengguna kaedah campuran dos nano untuk menstimulasi sistem immun dan pertahanan tubuh. Sepia 200 merawat pelbagai penyakit dan kebanyakkan melibatkan sistem reproduksi wanita.

Sepia 200 sangat berjaya menjadi remedi utama untuk mengatasi masalah jeragat dikalangan wanita. Sepia 200 bertugas memembaiki tisu-tisu dan sel -sel kulit yang mati, menyingkirkan kesan jeragat dan bintik-bintik hitam diwajah secara dalaman. Sepia 200 juga sungguh lembut tindakannya tanpa menyebabkan kesan pengelupasan yang akan menipiskan kulit. Selain itu sepia 200 memberi nutrisi yang baik untuk kesihatan kulit. Memperbaiki struktur kulit yang rosak dan mengembalikan tekstur kulit yang lebih baik.

Sepia adalah remedy homeopathy dan biochemic yang mengaitkan semua masalah gangguan hormon (hormone imbalance), terutama yang terjadi kepada wanita melepasi umur 40 an yang akan terjadi perubahan di kulit seperti melasma,hyperpigmentation dan blackhead. Ketiga-ketiga masalah tersebut adalah berbentuk jeragat kehitaman atau coklat yang mencacat penampilan muka seseorang wanita tersebut.

Sepia juga sering digunakan untuk mengatasi masalah gynecological seperti sindrom pra-haid, kesakitan atau darah haid yang terlalu banyak, “hot flashes”, emosi dan fizikal semasa dan selepas hamil, jangkitan candida dan uterus yang jatuh.

Lain-lain khasiat dan kegunaan Sepia 200

Pengamal homeopathy akan memilih Sepia 200 untuk pesakit yang mempunyai simptom sikap tidak peduli dan kerap berubah mood. Simptom jerawat, kepenatan melampau, otot-otot yang lemah, penghadaman yang tidak baik, mengalami gas dan sakit perut, pening kepala, loya, terasa tubuh melayang, rambut gugur, jeragat dan kerap berpeluh.

Melasma free – Untuk membantu menambah nutrisi ke kulit dan membantu sistem tubuh untuk membina sel-sel kulit baru. Melasma Free juga akan membantu menguatkan sistem antibodi tubuh untuk memperkuatkan sistem “auto healing” bagi mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Kini anda tidak boleh menyalahkan hormon anda semata-mata kerana terdapat remedi-remedi yang selamat, lembut, boleh diharapkan dan berkesan untuk membantu hormon anda kembali stabil. Anda perlu mengawal stress dan mengamalkan gaya kehidupan yang sihat untuk mendapat kesan optimal dari remedi dan set jeragat yang sangat berkesan ini.

Ingin mendapatkan konsultasi remedy yang sesuai dengan jeragat anda. Sila wasap kode JERAGAT KE +60123400557

Posted on

Mengapa pesakit gagal untuk merawat jeragat?

received_1065485193501510

Mengapa pesakit gagal untuk merawat jeragat?

Punca kegagalan merawat jeragat dengan berkesan ialah kerana pesakit tidak mempunyai pengetahuan mengenai jeragat seperti bentuk jeragat, kenapa terjadi jeragat dan bagaimana jeragat boleh di atasi. Pesakit mudah terpengaruh dengan iklan-iklan komersial dan kerap kali akan “terjebak” dengan produk-produk bertoksik yang mengandungi bahan-bahan meluntur kulit atau “bleaching”, bahan-bahan bertoksik seperti hydroquinone dan merkuri walaupun bahan-bahan ini berkontroversi tetapi penggunaan bahan ini  masih meluas dipasaran.

Jeragat BUKANLAH jerawat dan sangat berbeza punca bagaimana jeragat dan jerawat boleh tumbuh dimuka. Walaupun jerawat juga dikaitkan dengan hormon, jeragat adalah berpunca dari lebihan pengeluaran melanin, sementarajerawat akibat pengeluaran sebum (minyak) secara berlebihan.

Perubatan moden atau konvensional, menganggap Jeragat sebagai masalah kosmetik iaitu hanya setakat masalah kulit yang hanya perlu disapu krim atau dibuang jeragat tersebut. Oleh itu perubatan moden mengguna kaedah rawatan kosmetik untuk pesakit yang mempunyai jeragat. Rawatan yang paling biasa dibuat ialah

  1. Mengguna krim pengelupasan yang mempunyai bahan kimia merbahaya dan menghakis seperti hydroquinone. Hydroquinone adalah bahan kontroversi dan telah diharamkan penggunaannya dibeberapa negara. Di Malaysia penggunaan hydroquinone masih dibenarkan tetapi dengan garis panduan yang ketat. Walaubagaimana pun masih terdapat pengeluar yang mengguna bahan ini dengan berlebihan dan tidak mengikut garis panduan sehingga membahayakan pengguna. Kesan sampingan seperti muka menjadi merah, pedih dan gatal-gatal adalah perkara biasa bagi pengguna krim yang mempunyai bahan hydroquinone. Lain-lain krim yang merbahaya, mempunyailogam berat seperti merkuri dan juga di dalam bentuk steroid. Kesemua krim ini akan memberi kesan yang pantas, memerlukan penjagaan dan rawatan berterusan seperti mengguna sunblock secara berterusan. Kemungkinan jeragat akan kembali terjadi sangat besar kerana lapisan atas kulit yang menapis UV telah tiada dan sunburn akan terjadi dan akan mengakibatkan jeragat yang lebih teruk pada masa hadapan.
  2. Kaedah laser – laser dan pengelupasan tidak berbeza tetapi hanya teknik sahaja berbeza, di mana laser akan membuang lapisan kulit yang mempunyai jeragat dan kesan boleh nampak selepas rawatan tersebut siap, sewaktu rawatan ini dijalankan prosedurnya agak menyakitkan dan muka akan merah-kemerahan selepas itu. Kos rawatan ini boleh mencecah ribuan ringgit dan kekerapan rawatan juga di antara 6-8 sessi. Malangnya jeragat akan kembali selepas itu dan biasanya akan menjadi lebih teruk.

Kita tidak menolak kaedah perubatan moden, namun kita menolak kaedah yang tidak selamat dan bersifat sementara. Jeragat bukanlah masalah kosmetik tetapi mempunyai kaitan dengan sistem tubuh yang mula merosot dan memerlukan perhatian yang serius untuk menanganinya. Walaupun punca sebenar sehingga terjadi jeragat tidak dikenalpasti sehingga kini, para saintis telah mengatakan bahawa “sunburn” adalah penyebab utama dan akan diaktifkan oleh hormon selepas terjadi kemerosotan sistem tubuh dan faktor peningkatan umur.

Di dalam tubuh kita terdapat sistem yang mengawal peredaran kimia yang menentukan hampir keseluruhan fungsi di dalam tubuh iaitu hormon, pertumbuhan dan perkembangan,metabolism, kesuburan, kawalan emosi, penghadaman dan beberapa fungsi tubuh lain, jika sistem mengawal peredaran kimia gagal berfungsi dengan efisien maka akan terjadilah kemerosotan fungsi-fungsi sistem tubuh tadi.

Perubahan hormon sangat penting untuk tubuh, jika terjadi perubahan yang sangat kecil pun tubuh akan mengalami perubahan yang besar terhadap tubuh dan kulit. Hormon memainkan peranan yang penting terhadap kesihatan kulit seperti jeragat.

jeragat juga akan menjadikan seseorang itu kecewa dan stress, oleh kerana perubahan hormon tidak dapat diramal dan tidak mudah untuk dikesan walaupun dengan alat-alat kelengkapan yang canggih. Belajar untuk bersiap sedia untuk menghadapi situasi akan berlakunya perubahan hormon adalah sangat penting untuk menangani masalah hormon sehingga terjadinya jeragat.

Sebab-Sebab Terjadi Jeragat

Punca utama terjadinya jeragat, tidak diketahui tetapi hasil dari kajian beberapa faktor telah dikenal pasti;

  • Kerap berjemur di bawah panas matahari dan terdedah kepada sinaran UV
  • Gangguan hormon seperti mengalami masalah berkaitan kitaran haid dan mengandung.
  • Mengambil pil kawalan kelahiran (pil perancang)
  • Mengambil pil hormon sebelum dan sewaktu menopause. Pil Hormone Replacement Therapy (HRT)
  • Penggunaan kosmetik yang bertoksik dan mempunyai bahan kimia seperti hydroquinone dan merkuri.
  • Stress

 

Jeragat Dan Jenisnya

Jeragat sering terjadi mengikut corak seperti berikut;

63% jeragat akan kelihatan sekitar hidung dan dagu

21% jeragat akan terjadi di sekitar pipi dan hidung

16% jeragat biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

Jeragat sering terjadi kepada individu yang mudah terdedah kepada sinaran ultraviolet, atau bagi wanita yang mengambil pil hormon (pil perancang). Jeragat kerap kali kepada wanita berbanding lelaki dan jarang-jarang terjadi kepada gadis. Jeragat lebih kerap terjadi kepada wanita yang sedang mengalami perubahan hormone.

80% wanita mengandung sering mengalami jeragat yan dipanggil “mask of pregnancy”.

Jenis Jeragat

Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis;

Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk mengguna krim dan sabun

Dermal – terjadi di bawah lapisan sel kulit. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan lain-lain.

Campuranterjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedi makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan sangat-sangat disarankan untuk mengambil set Holistik 5RH.

Warna Jeragat dan Bentuk

Jeragat yang terjadi di epidermis (epidermal) berwarna coklat cair dan akan kelihatan lebih gelap jika dilihat dibawah lampu

Jeragat dermal akan kelihatan keperangan dan tidak kelihatan lebih gelap jika dibawah lampu

Jeragat campuran berwarna coklat gelap, jika diteliti dibawah lampu pemeriksaan akan kelihatan lebih gelap atau kadang-kadang tidak ada perubahan.

Jeragat adalah keadaan biasa bagi sesetengah wanita dewasa, di mana terjadi warna coklat atau kelabu dan kerap kali akan terjadi di wajah. Jeragat sering terjadi kepada wanita yang mengandung, dan kepada yang berkulit agak gelap yang tinggal di negara yang panas seperti Malaysia, walaubagaimana pun jeragat akan terjadi kepada lelaki dan mengikut pengalaman 10% dari pesakit yang mempunyai jeragat adalah lelaki. Jeragat akan semakin menebal apabila seseorang itu kerap berjemur di bawah sinaran matahari.

Secara faktanya, jeragat bukan infeksi, jeragat juga bukan penyakit berjangkit yang merbahaya, dan jeragat bukan berpunca dari alergik. Jeragat bukanlah sejenis kanser dan tidak akan terjadi di dalam kulit yang berkanser.

Adakah Jeragat Berpunca Dari Keturunan

Terdapat fakta mengatakan YA dan ada yang TIDAK, tetapi kebiasaannya di dalam satu keluarga akan terdapat lebih dari seorang yang mengalami jeragat.

Kenapa Jeragat Naik Di Muka?

Jeragat bukan hanya terjadi di muka sahaja, malah terjadi di lain-lain bahagian tubuh seperti di tangan, tengkuk dan lain-lain. Malangnya muka adalah kawasan yang paling diminati oleh jeragat.

Simptom Jeragat

Jeragat tidak mempunyai simptom seperti gatal atau pedih, tetapi jeragat akan menjadikan emosi seseorang itu akan terganggu.

Adakah Jeragat atau Melasma Boleh Dihapuskan?

Mengikut pendapat perubatan moden jeragat tidak boleh disembuhkan, tetapi hanya boleh “dibuang” mengguna krim, laser, pengelupasan mengguna bahan kimia, dermabrasion dan lain-lain. Mengikut pendapat homeopathy biochemic garam tisu, jeragat boleh dirawat dengan remedi oral (dikemam/diminum) dibantu sabun dan krim herba untuk menambah nutrisi ke kulit.

Setiap penyakit mesti ada ubatnya kecuali mati, tidak mustahil dengan konsep yang lembut, selamat dan tanpa kesan sampingan ini,  akan mengembalikan tona asal kulit anda sewaktu anda berusia belasan dahulu. Setidak-tidaknya menghapus jeragat yang mencemar wajah anda , dan tidak rugi untuk mencuba kerana produk dan remedi homeopathy biochemic sangat selamat dan tidak akan menjadikan seseorang itu akan menjadi ketagih atau kesan sampingan yang merbahaya. Homeopathy biochemic bukan ubat tetapi suplemen yang sangat-sangat hebat untuk semua peringkat umur termasuk bayi.

Ingin mendapat konsultasi percuma tentang remedy yang sesuai dengan jeragat anda. Sila wasap kode JERAGAT KE +60123400557

Posted on

Jeragat dan menopause ada kaitan?

menopause dan jeragat

 

 

Jeragat Sewaktu Pre-Menopause dan Setelah Menopause

 

Hanya segelintir wanita yang bersiap sedia untuk menghadapi menopause, sementara sebahagian besar wanita langsung tidak bersedia sehinggalah secara tiba-tiba sesuatu kesan pelik mula timbul muka anda. Kesan seperti simetrikal dan kadang-kadang di dalam bentuk bintik-bintik hitam atau kecoklatan mula kelihatan, mulanya hanya sedikit dan lama kelamaan kesan tersebut mula membesar di atas bibir, hidung, pipi dan dagu. Stress, dan jalan pendek yang diambil ialah mengguna skincare untuk membuang kesan-kesan tersebut. Kebanyakkan krim dipasaran yang dicadangkan ialah jenis bleaching atau peeling. Krim sebegini tidak membantu kerana ia mempunyai kesan yang tidak baik kepada kulit selepas itu kerana terdapat amalan mengguna bahan-bahan terlarang seperti hydroquinone atau merkuri.

 

Secara purata wanita akan mengalami menopause pada umur 51, tetapi tidak ada umur yang tetap untuk menopause kerana kadang-kadang menopause boleh terjadi kepada wanita berumur 30an dan paling lewat pada umur 60an.

Menyedihkan apabila wanita-wanita ini yang sudah mengalami menopause, mengalami stress dan kadang-kadang mengalami depresi telah dijanjikan dengan kesan yang boleh membantu membina kenyakinan diri tetapi sebaliknya menjadi semakin teruk selepas mengguna produk-produk yang mengandungi bahan bertoksik. Kos rawatan kadang-kadang mencecah ribuan malah ada yang mencecah belasan ribu tetapi kesannya hanya sementara, selepas itu jeragat kembali menjelma. Terdapat segelintir wanita menopause yang terus mengalah dan membiarkan sahaja jeragat tanpa dirawat akibat kecewa. Bagi mereka yang mendapat sokongan suami, akan terus mencari pilihan alternatif untuk menghapus jeragat.

Kebanyakkan pesakit-pesakit yang mencari alternatif, seperti remedi  suplemen jeragat alternatif homeopathy biochemic ialah mereka yang telah kecewa dan gagal dengan rawatan kosmetik moden, malah pernah mengguna rawatan laser yang sangat mahal kosnya. Menyesal sudah tidak berguna tetapi perlu mencari solusi yang lembut, boleh diharap dan berkesan. Jeragat tidak semudah jerawat sapu dan hilang tetapi jeragat boleh terjadi akibat pelbagai sebab dan salah satunya ialah menopause.

Walaupun Menopause adalah proses yang terpaksa dilalui oleh setiap wanita, ia boleh ditangguhkan jika mengambil suplemen yang sesuai dan mempraktik gaya hidup sihat. Sekiranya sudah mengalami menopause ia bukanlah pengakhiran hidup anda, kerana terdapat remedi homeopathy yang sangat-sangat membantu untuk menstabilkan hormon yang sedang bergolak.

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop sejenis remedi di dalam bentuk cecair, di dalam kategori homeobotanical iaitu herba berasaskan konsep homeopathy. Kedua-dua remedi ini juga sangat-sangat membantu sebagai suplemen kepada gadis dan wanita muda yang kerap diserang senggugut dan kitaran haid yang tidak teratur.

 Ashwagandha dan Tunera adalah herba purba dan Di Eropah menyifatkan Ashwagandha sebagai “Testosterone Booster”. Fakta ini bukan cerita dari lagenda tetapi ia adalah fakta yang dikaji oleh saintis. Mari kita lihat fakta bukan hanya auta semata-mata;

Ashwagandha adalah adoptogen, yang akan mengurangkan stress, ketakutan tanpa sebab, kenyakinan diri dan mengawal hormon stress (hormon stress cortisol). Beberapa kajian lain juga menunjukkan Ashwagandha telah berjaya menambah baik paras testosterone yang menjadikan seorang wanita atau lelaki itu lebih subur.

Ashwagandha juga sangat bermanfaat kepada kesihatan jantung, dengan mengurangkan keradangan serum triglycerides, dan meningkat paras HDL-cholesterol “baik”. Kajian terbaru juga menunjukkan Ashwagandha juga mampu menguatkan otot-otot.

Fakta kajian menunjukkan Ashwagandha dan Tunera adalah adoptogen yang “solid”, mempunyai pelbagai kebaikkan terhadap manusia terutama berkaitan hormon testosterone. Ini ialah kerana Ashwagandha akan membantu seseorang itu tidur dengan lebih berkualiti, mengurangkan hormon stress iaitu cortisol, meningkat paras HDL-cholesterol “baik” dan mengurangkan kekejangngan atau keradangan, kesemua ini akan membantu mempertingaktkan paras hormon testosterone ke paras yang sangat baik.

Tunera sangat berkesan untuk menstabilkan sistem hormon sewaktu menopause, mengurangkan rasa panas ke muka (hot flashes), dan membantu menjadikan kitaran haid yang normal bagi gadis-gadis muda.

Ashwagandha Q Drop dan Tunera Q Drop boleh diambil bersama-sama set hapus jeragat yang sedia ada seperti M3, M4, 5SMF, SMF, SMFF, BJC01 dan BJC02.

 

Jeragat dan Menopause

Di dalam tubuh kita terdapat sistem penyampai maklumat kimia yang mengawal hampir keseluruhan fungsi di dalam tubuh iaitu hormon, pertumbuhan dan perkembangan, metabolism, kesuburan, kawalan emosi, penghadaman dan beberapa fungsi tubuh juga gagal untuk bekerja jika sistem penyampai maklumat kimia gagal berfungsi dengan efisien.

Perubahan hormon sangat penting untuk tubuh, jika terjadi perubahan yang sangat kecil pun tubuh akan mengalami perubahan yang besar terhadap tubuh dan kulit. Hormon memainkan peranan yang penting terhadap keadaan kulit seperti , jeragat juga akan menjadikan seseorang itu kecewa dan stress, oleh kerana perubahan hormon tidak dapat diramal dan tidak mudah untuk dikesan walaupun dengan alat-alat kelengkapan yang canggih. Belajar untuk bersiap sedia untuk menghadapi situasi akan berlakunya perubahan hormon adalah sangat penting untuk menangani masalah hormon sehingga terjadinya jeragat.

Bersiap Sedia Sebelum Terjadinya Perubahan Hormon

Akil baligh adalah penanda pada alam kedewasaan bagi setiap individu. Gadis-gadis akan aki baligh pada sekitar umur 9-14 tahun dan akan menghadapi perubahan hormon dan tubuh sekurang-kurangnya empat tahun. Remaja lelaki biasanya akan akil baligh di antara umur 10-17 tahun dan akan mengalami perubahan pada fizikalnya lebih kurang sehingga tujuh tahun. Walaubagaimana pun gadis lebih terdedah kepada permasalahan berkaitan hormon berbanding lelaki. Gadis-gadis dilahirkan dengan sistem tubuh yang akan dipengaruhi oleh hormon selepas mereka akil baligh, di mana mereka akan mengalami kitaran haid secara bulanan, akan melahirkan anak, sistem laxative (susu badan) dan seterusnya akan melalui fasa pre-menopause dan seterusnya menopause.

Oleh itu amat penting bagi gadis-gadis terutamanya untuk mengetahui sistem tubuh mereka terutama hormon-hormon yang akan mempengaruhi kehidupan mereka sehingga ke peringkat menopause. Gadis dan lelaki akan mempunyai hormon estrogen, progesterone dan testosterone. Estrogen adalah hormon utama bagi gadis dan testosterone adalah hormon utama bagi lelaki. Sekiranya hormon androgen menjadi dominan ini akan menambah kuantiti sebum untuk kedua-dua jantina yang akan menyebabkan terjadinya jerawat.

Walaubagaimana pun kehidupan lelaki tidak terlalu terpengaruh dengan perubahan hormon berbanding wanita. Kerana wanita adalah hormon dan hormon adalah wanita, begitulah rapatnya ikatan di antara hormon dan wanita bermula sejak akil baligh sehingga menopause.Jika mendapat rawatan di klinik biasa, doktor-doktor akan memberi pil HRT (hormone replacement therapy). Walaubagaimana pun kesan sampingan yang disahkan oleh saintis, HRT adalah antara penyebab utama jeragat.

Disebabkan kesan sampingan ini ramai yang telah bertukar kepada perubatan alternatif seperti homeopathy biochemic yang lebih selamat dan bebas bahan kimia atau dadah. Remedi homeopathy bertindak dengan lembut, membantu sistem antibody untuk kembali kuat dan mampu melawan penyakit dengan “self healing” tubuh kita sendiri.

Remedi homeopathy yang paling berkesan untuk merawat jeragat sewaktu menopause ialah, Sepia 200. Sepia 200 adalah remedi “core” untuk wanita yang mengalami masalah hormon seperti mengambil pil perancang dan pil HRT (hormone replacement therapy). Sepia 200 digelar sebagai “women’s remedy”, oleh pakar-pakar homeopathy. Gandingan mantap Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria vesca, sering mendapat maklumbalas dari pembeli dengan hasilnya yang pantas. Selain dari Sepia 200, Pulsatilla dan Caulophyllum antara remedi hebat untuk wanita sebelum dan selepas menopause.

Pulsatilla di dalam perubatan homeopathy dianggap sebagai remedi yang sangat diperlukan wanita, sangat bagus untuk masalah wanita sebelum dan sewaktu haid dan Caulophyllum adalah remedi yang sangat hebat untuk pelbagai masalah wanita berkaitan saraf-saraf seperti kecederaan lama dan selepas melahirkan bayi. Sangat bagus sekiranya digabungkan dengan Sepia 200 dan lain-lain remedi terutama kepada wanita yang menopause.

Secaranya ringkasnya fungsi ke semua remedi ini mempunyai fungsi seperti dibawah;

  • Sepia 200 – Women’s remedy, yang sangat “power” untuk mengatasi masalah jeragat akibat perubahan atau tidak seimbang hormon. Sangat hebat untuk wanita yang mengalami masalah menstrual (datang haid) yang tertangguh dan kerap mengalami kekejangan sewaktu menstrual
  • Melasma Free Caulophyllum- Remedi yang sangat hebat untuk memberi nutirisi kepada pesakit. Melasma Free Caulophyllum sangat “power” untuk wanita yang stress dan alami masalah sakit-sakit saraf, atau orang panggil “sakit urat”.
  • Cal Sulph – Mineral yang sangat “power” untuk membekal nutirisi ke kulit, membina sel-sel kulit baru dan membawa oksigen secukupnya ke dalam darah.
  • Kali Sulph adalah mineral yang sangat hebat untuk membantu hati membuang toksin.
  • Fragaria vesca 30, atau wild berry yang di gelar “tumbuhan anugerah Allah” yang mempunyai kesan yang sangat baik untuk system tubuh yang lebih kuat. Fragaria vesca sangat “powerful” jika mengikut satu komen web yang menceritakan kebaikkan Fragaria vesca untuk mencerahkan kulit. Selain kulit Fragaria vesca juga mampu mencerahkan gigi dan membantu buah pinggang bekerja dengan lebih cekap dan menghalang dari terjadinya batu di buah pinggang.

Jangan bersedih jika anda sudah menopause dan terdapat jeragat dimuka, kerana terdapat pilihan untuk kembali cantik dengan selamat dan tanpa kesan sampingan.

 

Bagi mendapatkan konsultasi yang tepat dengan masalah jergat anda sila wasap kode  JERAGAT ke +60123400557

Posted on

Hormon punca jeragat

 

jeragat dan hormon

 

cara rawat jeragat dengan berkesan

 

 

melasma

 

 

Homeopathy Biochemic Untuk Jeragat Akibat Paras Hormon Progesterone Yang Rendah

Ciptaan Allah Maha Agung, sangat komplek dan indah di mana tubuh manusia mempunyai hormon-hormon yang sangat panjang senarainya. Mengikut sains manusia atau homo sapiens , di mana mengikut teori Darwin kita berasal dari evolusi seekor monyet. Alangkah bodohnya teori sebegitu dari pandangan seorang ahli sains dan diterima pakai oleh sesetengah saintis yang tidak mempercayai wujudnya Allah swt. Sedangkan Allah menjadikan Nabi Adam dan diturunkan ke bumi dengan rupa paras, pemikiran, mempunyai kemahiran intelek  yang sudah pastinya kapasiti  seorang manusia dan bukannya seekor monyet!.

Berbalik kepada masalah hormon, kerap kali wanita adalah homo sapiens yang cukup unik, mempunyai sistem tubuh yang komplek dan kerap kali sistem tubuh wanita akan dipengaruhi oleh hormon-hormon bermula dari awal puberty sehinggalah ke fasa menopause.  Masalah penyakit terutama jeragat adalah berpunca dari masalah hormon.

Hormon yang paling penting akan berada di dalam ovari, di mana ovari akan mengeluarkan hormon estrogen, progesterone dan testosterone.  Perubahan mendadak yang terjadi kepada estrogen dan progesterone akan memberi satu bentuk karakter kepada kitaran haid dan berkaitan kesakitan PMS sewaktu menstruasi. Perubahan ini juga akan menjadikan kulit, terutama kulit muka menerima impak awal di mana akan terjadi jeragat atau jerawat sekiranya hati tidak dapat memproses lebihan salah satu hormon ini atau toksin.

Jeragat mengikut perubatan moden hanyalah masalah kosmetik, dan pendekatan kaedah perubatan moden lebih kepada kaedah kosmetik seperti rawatan menggunakan krim pengelupasan yang mempunyai bahan kimia dan juga kadah laser membuang jeragat dari kulit dengan pantas. Namun kerap kali kaedah-kaedah ini memberi kesan sampingan yang sangat teruk.

Pendekatan homeopathy sangat berbeza berbanding kaedah perubatan moden. Di mana kaedah homeopathy merawat jeragat ialah dengan mencari punca terjadinya jeragat dan merawat pesakit dan selepas itu barulah merawat penyakit.Homeopathy percaya jeragat berpunca dari masalah di dalam tubuh tertutama hati.

Tidak hairanlah jika homeopathy akan ada ubat makan untuk jeragat, kerap kali pembeli akan bertanya berkesan ke ubat jeragat ini?. Kaedah ubat jeragat pada persepsi orang ramai hanyalah krim atau sabun tetapi ubat untuk jeragat tidak sama dengan ubat nyamuk, di mana fungsinya untuk membunuh nyamuk. Maaf kita santai-santai untuk memudahkan pemahaman. Jika disebut ubat maka ia untuk di makan atau minum. Memang benar homeopathy mempunyai senarai ubat yang panjang  untuk jeragat. Walaubagaimana pun biochemic garam tisu sangat terkenal dengan konsep 12 garam tisu yang menyerupai mineral-mineral di dalam tubuh kita sendiri.

Sebenarnya homeopathy tidak menggelar setiap ubat adalah “ubat” tetapi homeopathy mengguna terma “remedi”. Remedi homeopathy bukan ubat, ia adalah suplemen dan tidak mempunyai bahan ubat seperti bahan-bahan aktif  berkimia yang terkawal, beunsurkan dadah sintetik dan penggalak kepada sistem tubuh. Sebagai contoh jika seorang wanita itu didiagnos dengan masalah paras progesterone yang rendah, pil progesterone akan dipreskripsi sebanyak 50-100mg di dalam satu hari.

 

Saya tidak bermaksud untuk mengatakan perubatan moden bahaya, tidak berkesan dan lain-lain. Saya hanya menunjuk perbezaan, dua kaedah berbeza di antara perubatan moden dan perubatan alternatif homeopathy.  Sekiranya anda sedang dipreskripsi dengan ubat-ubatan moden dan doktor menyarankan untuk mengambil tanpa henti, anda perlu mengikut arahan itu kerana perubatan emoden mempunyai kelengakapan yang cukup untuk mendiagnos penyakit berbanding kemudahan yang dimiliki oleh perubatan alternatif.

Remedi homeopathy amat selamat untuk diambil bersama-sama ubat perubatan moden. Remedi homeopathy tidak akan menganggu kesan remedi untuk bekerja, malah kadang-kadang ubat perubatan moden yang mengganggu kesan remedi homeopathy. Selepas mengamalkan remedi biochemic homeopathy, tubuh anda dengan sendirinya memberi isyarat untuk mengurangkan dos ubat-ubat secara beransur-ansur.

Ubat Jeragat Paling Berkesan

Biochemic homeopathy menawarkan senarai yang panjang untuk mengatasi pelbagai jenis jeragat mengikut simptom, karakter dan sejarah pesakit. Untuk memudahkan anda saya telah mengenal  pasti beberapa remedi yang sangat hebat dan berkesan untuk pelbagai jenis bentuk jeragat. Di antara ubat jeragat paling berkesan (mengikut kosa kata, search di internet) ialah SEPIA 200, FRAGARIA VESCA, MELASMA FREE, CALC SULPH, KALI SULPH, CALC FLOUR, DANDELION, NAT MUR DAN SILICA.

Remedi-remedi ini digabungkan menjadi set yang paling banyak mendapat maklum balas yang sangat hebat ;

  1. Set M3 – set paling asas mengandungi SEPIA 200, MELASMA FREE dan SABUN CARMINO ATAU MERRYGOLD.
  2. Set SMF – set paling popular mengandungi SEPIA 200, MELASMA FREE dan FRAGARIA VESCA  , kesannya sangat hebat, efektif dan pantas.
  3. Set SMFF – set paling popular, kesannya sangat hebat, efektif dan pantas. Set ini mengandungi 2 botol FRAGARIA VESCA
  4. Set BJ01 – set ekonomi yang mengandungi CALC SULPH, KALI SULPH DAN FRAGARIA VESCA. Set ini adalah yang terbaru.
  5. Set BJ02 – set ekonomi yang mengandungi CALC SULPH, KALI SULPH, FRAGARIA VESCA, KRIM CARMINO COMPLEXION DAN SABUN CARMINO COMPLEXION. Set ini adalah yang terbaru

Terdapat banyak lagi set-set seperti M4, 5SMF, 5RH, 5RH-EC (set ekonomi) dan lain-lain tetapi set-set di atas adalah di antara yang terbaik!. Gandingan setiap remedi bersama-sama FRAGARIA VESCA akan memberi impak yang sangat hebat. Fragaria Vesca adalah remedi yang sangat-sangat membantu hati untuk membuang lebihan estrogen di dalam hati, akibat paras progesterone yang rendah. DANDELION adalah remedi terbaru yang diperkenalkan. Ia berfungsi sebagai “liver detox” dan sangat hebat untuk membantu hati menjadi lebih cekap bekerja.

Kini homeopathy mula mendapat tempat di hati pengguna yang mencari alternatif, bersifat lebih holistik, lembut, berkesan dan boleh dipercayai. Terdapat banyak laman web yang menjual remedi homeopathy tetapi anda sebagai pengguna haruslah memilih laman yang mempunyai admin yang berpengalaman di dalam bidang homeopathy untuk mendapat nasihat yang terbaik untuk setiap masalah kesihatan anda.

 

Untuk analisa remedy yang sesuai diatas sila hantar wasap dengan kode JERAGAT ke 0123400557

Posted on

Rawat jeragat : Rawatan Pakar Pun Gagal, Homeopathy Boleh ke?

 

cara rawat jeragat dengan berkesan

 

Rawat jeragat : Rawatan Pakar Pun Gagal, Homeopathy Boleh ke?

Mengapa Set Jeragat Homeopathy mempunyai remedi oral seperti Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria? Ini ialah kerana homeopathy adalah satu-satunya rawatan yang sangat komprehensif dan sangat berkesan. Perubatan homeopathy adalah  satu-satunya rawatan jeragat yang mempunyai remedi untuk dihisap dan diminum.

Tidak ada satu pun rawatan di dunia yang mampu memberi jaminan 100% dan tidak ada satu pun rawatan di dunia ini sangat sempurna dan lengkap. Begitu juga perubatan moden yang mempunyai kelebihan dan kekurangan yang perlu di bantu oleh perubatan alternatif seperti homeopathy.

Dari segi sejarah perubatan, allopathy atau perubatan moden konvensional lebih awal dipraktikkan berbanding homeopathy yang berusia hanya lebih 200 tahun. Allopathy mempunyai dana yang besar dri segi kajian, alatan dan latihan dan perubatan allopathy diiktiraf diseluruh dunia sebagai perubatan mainstream.

Homeopathy dan lain-lain kaedah perubatan dianggap sebagai alternatif kepada allopathy. Rata-rata kes penyakit yang gagal dan biasanya pada peringkat yang sangat kronik barulah pesakit tersebut mencari perubatan alternatif . Oleh itu perubatan alternatif dianggap tidak berkesan kerana seringkali merawat kes-kes yang terlalu kronik.

Sebagai contoh kes jeragat atau pigmentasi, kerap kali pesakit yang mengambil set jeragat homeopathy setelah mengguna pelbagai kaedah rawatan perubatan konvensional seperti;

Secara amnya rawatan secara konvensional ialah membuang jeragat tersebut dengan kaedah pengelupasan. Sewaktu proses tersebut, lapisan atas kulit yang menjadi penapis kepada sinaran UV akan turut terhakis.

  • Laser– rawatan paling pantas untuk menghapus jeragat. Malangnya rawatan ini juga membuang layer kulit yang bertindak menapis sinaran UV. Kerap kali selepas membuat rawatan laser kulit muka pesakit tersebut akan menjadi kehitaman, lebam-lebam dan kusam akibat sunburn. Rawatan ini agak menyakitkan mengikut info daripada pesakit yang pernah mencuba rawatan laser
  • Penglupasan kimia(chemical peeling) – mengguna larutan kimia untuk mengelupaskan kulit dan seterusnya membuang jeragat. Rawatan ini juga akan membuang layer kulit yang menapis sinaran UV dan kerap kali akan mudah terbakar kulit muka. Ia juga memerlukan rawatan dan penjagaan kulit yang rapi selepas itu.
  • Mikrodermabrasion dan HV Iontophoresis – Cara ini menggunakan satu alat untuk menghasilkan penglupasan secara mekanikal. Ia kemudiannya diikuti dengan rawatan Vit C Iontophoresis yang akan mencerahkan kulit. Berkesan untuk mereka yang mempunyai kulit yang anjal dan tebal. 
  • Sunblock dan Krim– Sunblock dan krim adalah 2 produk yang akan diguna selepas membuat rawatan di atas.

Sedangkan jika pesakit itu mengambil remedi homeopathy di dalam masa yang sama, adalah sangat selamat kerana remedi homeopathy bukan ubat dan selamat untuk diambil bersama-sama ubat-ubatan moden sekiranya ada.

Apakah itu ubat?

Ubat juga di sebut sebagai “a drugs” atau substan yang membantu melegakan sesuatu penyakit. Sebaliknya remedi homeopathy tidak mempunyai “drugs” tetapi remedi homeopathy disediakan secara micro atau nano dose, iaitu dos yang sangat kecil. 98% remedi homeopathy bahan asasnya adalah dari tumbuhan dan bunga-bungaan.

Remedi homeopathy sangat selamat untuk diambil bersama-sama ubat-ubatan moden dan juga sangat selamat untuk ibu-ibu yang mengandung dan kanak-kanak.

Pendekatan Homeopathy Untuk Merawat Jeragat

Remedi homeopathy menunjukkan kesan yang optimistic di dalam kes-kes merawat jeragat yang diterima dari para pembeli. Testimoni yang diberi adalah “genuine” melalui pesanan sms atau Whatsapp yang kami terima.

Keadah homeopathy menawarkan rawatan yang komprehensif, yang akan menangani masalah jeragat dari punca terjadinya jeragat dan membantu membina sistem imuniti dan perkara-perkara yang mengakibatkan jeragat. 

Homeopathy menggangap jeragat sebagai ekperesi luaran sebagai tanda terdapat gangguan sistem tubuh. Homeopathy percaya masalah kulit juga akibat dari ketidakstabilan mineral di dalam tubuh dan perlu di rawat dari puncanya.

Homeopathy merawat jeragat dan didalam masa yang sama merawat keseluruhan sistem tubuh seseorang itu. Remedi homeopathy merawat ketidakseimbangan hormon dan mengawal pengeluaran berlebihan Melanin yang menyebabkan terjadinya jeragat. Proses ini bukan hanya menghilangkan jeragat tetapi kualiti kulit akan menjadi bertambah baik, menghalang terjadinya jeragat baru dan secara semulajadi akan mengembalikan tekstur kulit asal.

Oleh kerana rawatan dalaman adalah penting, maka perubatan homeopathy sangat berbeza dengan perubatan moden. Homeopathy adalah satu-satunya perubatan alternatif yang mempunyai remedi oral (hisap/minum) bagi mengatasi jeragat. Kesan remedi oral seperti Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria Vesca 30 sangat-sangat mengujakan ramai pembeli kerana kesannya sangat pantas.

Adalah sangat jarang jeragat kembali terjadi selepas mengambil remedi homeopathy berbanding mengambil rawatan konvensional. Remedi Homeopathy adalah natural, lembut, tidak merbahaya dan mudah diambil. 

Di Amerika Syarikat, FDA telah mengiktiraf homeopathy sebagai mengikut Homeopathic garis panduan Pharmacopeia of the United States.

Adakah Perubatan Homeopathy Mahal?

Jika dilihat pada harga sebagai contoh SET JERAGAT SMF yang berharga RM180. Set ini mengandungi Sepia 200, Melasma Free dan Fragaria Vesca 30. Sepia 200 dan Melasma Free boleh bertahan untuk lebih kurang 2 bulan dan Fragaria untuk 1 bulan ( Set Jeragat SMFF, set ini mempunyai 2 botol Fragaria yang boleh bertahan untuk lebih kurang 2 bulan juga). 

Jika RM180 dibahagi kepada 2 ini bermakna hanya RM90 untuk 1 bulan! 

Adalah tidak benar jika dikatakan set untuk rawatan jeragat mahal.

Selain dari remedi homeopathy, penjagaan kulit dan pengambilan makanan juga perlu diambil kira seperti ;

– Sentiasa mengguna sun block sewaktu berada di bawah panas matahari

– Elakkan mengguna krim kosmetik secara berlebihan

– Elakkan dari mengguna pil perancang

– Lebihkan pengambilan makanan yang mempunyai folic asid seperti sayuran berdaun hijau pekat.

– Elakkan situasi stress

– Minum air dengan secukupnya

Posted on

Bio-T3 Face White Untuk Jeragat dan Pencerahan

 

jeragat kronik

 

 

bio t3 white face melasma acne

 

Set Jeragat Bio-T3 Face White

Bio-T3 Face White Untuk Jeragat dan Pencerahan

Ramai pengguna kini telah mula mencari-cari produk yang berasaskan alam semulajadi iaitu organic atau organic products dan herba yang lebih selamat untuk kulit dan tubuh. Kesedaran ini timbul akibat beberapa laporan yang mengejutkan di mana terdapat pengguna yang menderita sakit akibat dari produk-produk yang berkonsepkan bahan kimia dan menjanjikan kesan yang pantas.

Homeopathy adalah salah satu perubatan yang menggunakan bahan-bahan organic daikn herba. Kaedah rawatan homeopathy yang lembut, holistic dan merawat keseluruhan system tubuh menjadi pilihan ramai selepas konsep perubatan ini telah diberi pendedahan sejak sekian lama.

Herba homeopathy atau disebut homeobotanical herbs yang digunakan di dalam produk Bio-T3 adalah gabungan herba dan organic yang sudah diketahui umum kesan terapuetiknya (kesan perubatan di dalam herba dan orgnic yang telah digunakan sejak ribuan tahun)

Hasil dari kajian herbalist kami maka terdapat 2 produk dari bahan-bahan alam semulajadi iaitu set Bio-T3 Face White dan Set Bio-T3 For Acne. Di dalam article ini kita akan membincangkan mengenai Bio-T3 Face White terlebih dahulu.

 

Jika sebelum ini Bio-T3 Scar Free Cream telah mendapat sambutan yang sangat hangat kerana kesannya yang sangat berkesan untuk menghapus parut. Kini Bio-T3 memperkenalkan Bio-T3 Face White untuk jeragat dan pencerahan kulit mukaBio-T3 Face White amat membantu untuk menghapus jeragat epidermal (lapisan atas kulit) dan Jeragat campuran atau mix, di mana jeragat terjadi di atas lapisan kulit dan di dermis iaitu bawah lapisan kulit.

Paling penting Bio-T3 disediakan secara natural dan bukannya berasaskan bahan kosmetik seperti Paraben, Benzoic peroxide ataupun Hydroquinone. Produk 100% dari alam semulajadi mungkin agak perlahan kesannya tetapi ianya selamat dan tidak memudaratkan. Selamat digunakan di dalam jangka waktu yang panjang.

 

Kerap kali pembeli lebih mementingkan kesan pantas, sehingga ada sesetengah produk yang menggunakan bahan kimia berjadual melebihi had yang ditetapkan untuk memberi kepuasan kepada pengguna yang inginkan kesan pantas. Boleh dikatakan produk yang bertindak pantas akan terjadi kesan sampingan selepas itu. Kesan sampingan sama ada jangka pendek atau di dalam jangka panjang yang akan menjadikan kulit terutama kulit muka berkemungkinan mengalami keradangan, kanser kulit, kusam dan lain-lain lagi.

 

Perbezaan Di Antara Produk Natural (Herbal & Organik) dan Kosmetik

Herba adalah persediaan yang bersumberkan tumbuhan, sementara organic akan mempunyai bahan-bahan organic atau yang bersumberkan bahan-bahan hidup sama ada tumbuhan dan haiwan (tidak ada bahan haiwan di dalam produk Bio-T3).

Sewaktu menghasilkan produk herba dan organic, tidak ada penggunaan bahan kimia, hasil dari penggunaan baja, racun serangga atau pengawet. Oleh itu produk yang berasaskan herba dan organic amat selamat dan hampir tidak ada kesan sampingan. Produk herba dan organic disediakan oleh ahli herbalist yang bertauliah atau dibawah pengawasan ahli herbalist bertauliah.

Sebaliknya produk kosmetik adalah berasaskan bahan herba atau organic tetapi akan dicampurkan dengan bahan-bahan kimia untuk mendapatkan hasil yang lebih pantas. Produk-produk berasaskan kosmetik biasanya akan memudaratkan jika digunakan di dalam jangkamasa yang panjang. Walaubagaimana penggunaan kosmetik adalah selamat jika digunakan mengikut seperti yang disyorkan oleh pakar kecantikkan bertauliah, ahli pharmasi atau doctor.

Produk kosmetik tidak ke semuanya merbahaya jika dihasilkan mengikut kajian terperinci, mengguna sukatan bahan yang mengikut ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan dan menggunakan gabungan bahan kosmetik selamat, herba dan organic.

 

Apakah Bahan-Bahan Bio-T3 Face White?

Bio-T3 Face White terdiri dari ;

  • Face White Moisturizer

Vitamin C, lemon extract, cucumber extract, lemon essetial oil,

chamomile essential oil, aloe vera essential oil

  • Soap Bar Face White

vitamin C, lemon extract, cucumber extract, chamomile extract,

lemon essential oil, aloe vera essential oil, chamomile essential oil.

 

Apakah Manfaat Bahan-Bahan Ini Untuk Kulit?

  • Vitamin C– Vitamin C yang terdapat di dalam pelbagai bentuk yang akan membekalkan antioxidant yang sangat berkuasa untuk perlindungan dan menjaga kulit dari kerosakan sel-sel kulit (akibat dari free radicals). Vitamin C akan menambah nutrisi ke kulit dan akan memperlahankan proses penuaan.

Kesan-kesan yang boleh merosakkan kulit (free radicals) sangat banyak dipersekitaran kita seperti keadaan persekitaran yang melibatkan sinaran UV, pencemaran alam dan kekurangan oksigen yang akan menyerang kulit pada saban masa dan hari, tetapi vitamin c mampu membantu (Dermatological Surgery, 2008 & Dermatology Research and Practice, 2012)

 

Vitamin C akan memberi pelbagai manfaat kepada kulit untuk kelihatan muda dan berpanjangan, mari lihat apa yang mampu dilakukan oleh vitamin c:

 

– Mengurangkan kesan spot coklat (brown spots) yang biasanya dipanggil jeragat atau melasma dan pelbagai jenis kerosakkan kulit akibat sinaran matahari.

– Membantu menambah kuantiti penghasilan kolagen

– Mengurangkan keradangan dan tidak selesa di kulit

– Mempercepatkan proses penyembuhan dengan memebantu menguatkan system penyembuhan kendiri tubuh (natural healing response)

– Menguatkan system pertahanan kulit dari sinaran UV dan sinaran matahari (Dermatological Surgery, 2008 & Journal of the American Academy of Dermatology, 2012 & The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 2010).

 

  • Lemon Extract dan Essential Oil- Lemonjuga merupakan sumber vitamin c. ekstrak lemon telah dikaji mampu untuk 

– merawat pelbagai masalah kulit seperti jerawat 

– kanser kulit 

– melambatkan pertumbuhan microbial atau bakteria. 

– Oleh kerana ianya mempunyai sumber vitamin c maka ekstrak lemon adalah agent pencerahan dan mempu menghilangkan jeragat di kulit secara semulajadi.

  • Cucumber extract– terdapat 7 manfaat timun yang jarang diketahui ramai
  1. Memudarkan lingkaran hitam di mata (dark circles)
  2. Mengurangkan mata yang membengkak dan kelihatan kendur (puffy eyes)
  3. Mengurangkan kedut di muka
  4. Mencerahkan kulit muka
  5. Merawat sunburn
  6. Mengecilkan pori
  7. Menghilang selulit (jika krim untuk selulit)
  • Chamomile extract dan Essential Oil– Chamomile paling kerap digunakan sebagai teh  chamomile untuk mengurangkan tekanan. Ekstrak chamomile dan pati minyaknya juga mempunyai aroma yang harum dan membantu 

– untuk mengurangkan stress dan digunakan untuk merawat masalah berkaitan saraf. 

– Manfaat bagi kulit pula chamomile juga sangat berkesan untuk menghalang bakteria dari merebak.

  • Aloe Vera Essential Oil– 

– Aloe Vera adalah pelembab paling hebat untuk kulit, 

– anti keradangan seperti mengurangkan keradangan jika ada tanda-tanda tersebut 

– anti-bakteria 

– anti-viral, 

– anti-kulat, 

– anti-oxidant yang akan menjaga dan mengekalkan kesihatan kulit, mempercepatkan proses penyembuhan, mengurangkan rasa tidak selesa seperti gatal-gatal, astringent yang akan bertindak mengawal kulit dari kendur dan pati minyak Aloe Vera berupaya menyekat sinaran UV pada kadar yang biasa.

Bagi pengguna yang telah biasa dengan produk-produk herba dan organic mereka tidak akan mengguna produk yang lain. Produk berasaskan bahan-bahan alam semulajadi adalah anugerah-Nya kepada kita.

 

Berminat nak dapat set BIO T# white Face Acne dan Melasme ini sila wasap kode White Face T3 ke 0123400557

Posted on

Rawatan jeragat atau melasma dengan berkesan

melasma

Rawatan jeragat atau melasma dengan berkesan

Ada kalanya wanita dan lelaki yang berhadapan dengan masalah jeragat atau melasma dan ingin  mencari pilihan rawatan secara semula jadi .

Terjadi masalah jeragat atau melasma atau hyperpigmentation boleh disebabkan oleh keturunan, hormon atau ubat. Masalah ini boleh menyebabkan keadaan muka akan bertompok gelap di muka anda atau beberapa bahagian lain badan anda.

Jeragat akan menyebabkan keadaan kulit bertompok coklat kelihatan yang mula muncul di muka. Ia mungkin akan kelihatan pada pipi anda, dahi dan dagu dan boleh terjadi disekitar hidung.

Ia juga boleh terjadi semasa mengandung yang disebabkan oleh hormon. 

Antarai tip daripada beberapa pakar dalam menggunakan rawatan semula jadi melasma atau jeragat.

Sebagai contoh, anda boleh cuba mencairkan cuka dalam segelas air dan menggunakan penyelesaian untuk membersihkan muka anda. Benarkan muka anda ke udara kering, sekali gus membolehkan ia untuk mengelak dalam beberapa kelembapan. Manfaat utama cuka adalah bahawa ia adalah asid asetik kimia – menjadikannya peluntur kuat; serta mempunyai kesan membuat kulit kelihatan lebih licin dan lebih berseri.

Salah satu daripada rawatan jeragat atau melasma yang semulajadi dan berkesan adalah dengan menggunakan kaedah rawatan homeopathi dan biochemic. Ia lebih selamat dan kejayaan yang dilaporkan adalah 99% berkesan.