Posted on

Fakta Keberkesanan Dry Pellets (Pills) dan Wet Dose

 

 

images (1)

Fakta Keberkesanan Dry Pellets (Pills) dan Wet Dose

Sesetengah pembeli yang sudah mengenali dan pernah mengamal remedi homeopathy sejak sekian lama akan merasa syak wasangka. Kerap juga menerima whatsapp yang mengajak berdebat mengapa perlu mengguna cara wet dose sedangkan tablet manis yang sedap dikemam adalah cara mengambil remedi yang sebenar.

Faktanya bukan hanya tablet manis sahaja cara untuk mengambil remedi homeopathy tetapi terdapat beberapa cara termasuk cara yang jarang diamalkan iaitu melalui serbuk. Cecair atau tablet adalah “carrier” atau pembawa remedi tersebut untuk memudahkan pengambilan remedi. Konsepnya hampir sama dengan ubat-ubat hospital yang mengguna tablet tanpa gula seperti pil Paracetamol dan ubat batuk yang dicampur sirap.

Perbezaan antara ubat dan remedi homeopathy ialah, remedi homeopathy tidak ada bahan ubat yang secara biasanya akan mengandungi dadah atau bahan kima berjadual dan terkawal.

Sebagai pengamal homeopathy yang mendapat latihan berterusan dari badan yang memantau perubatan homeopathy yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia seperti Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia (MPHM) melalui kursus CPD (Continuing Professional Development). Pensyarah utama bagi kursus ini ialah dari tenaga pengajar yang amat berpengalaman termasuk Presiden MPHM sendiri En.Zainul Azmi yang amat mahir di dalam perubatan homeopathy yang akan menjadikan Materia Medica Homeopathy sebagai panduan.

Pandangan peribadi saya, Presiden MPHM adalah Al-Hafiz kitab Materia Medica Homeopathy. Kenapa saya kata begitu ? Kerana sewaktu kursus CPD kami akan bersoal jawab dengan En.Zainul Azmi dan beliau akan memetik kata-kata Materia Medica termasuk muka surat dan paragraph tu! hasil catitan pengasas Homeopathy iaitu Dr.Hahneman dengan selamba. Bagi memastikan petikan beliau adalah benar , saya kerap kali akan menyemak semula dan ternyata beliau memang Al-Hafiz Materia Media.

Berbalik kepada fakta yang mana satu cara pengambilan remedi yang lebih berkesan? Adakah tablet atau cara wet dose? Jawapannya adalah KEDUA-KEDUA kaedah adalah sama hebat dan sama berkesan. Ini adalah hasil pengalaman selama 18 tahun membantu ribuan pesakit untuk mendapat perubatan pilihan alternatif kepada perubatan moden untuk penyakit akiut atau kronik.

Ternyata perubatan homeopathy sangat hebat untuk membantu pesakit kronik seperti jeragat, jerawat, masalah jantung, kencing manis, ed (erectile dysfunction) dan lain-lain penyakit kronik. Remedi homeopathy sangat selamat untuk digandingkan dengan ubat-ubat klinik atau hospital kerana remedi homeopathy bukanlah ubat tetapi penawar atau remedi yang 100% adalah bebas bahan kimia atau dadah berjadual.

Hasil dari pengalaman ini remedi cecair diperkenalkan dan kaedah wet dose dicadangkan untuk digunakan. Mengapa saya katakan sama hebat? Ini kerana telah terdapat puluhan testimonial sebelum ini hasil  gabungan remedi tablet dan cecair iaitu Sepia 200 dan Melasma Free (tablet) dan Fragaria vesca (cecair). Selepas diperkenalkan Sepia 200 dan Melasma Free Drop didalam bentuk cecair maklumbalas dan “repeat order” juga semakin bertambah. Malah para pembeli merasa sangat jimat dengan set berbentuk cecair kerana boleh dijadikan wet dose. Jika mengguna wet dose setiap set sebagai contoh set jeragat SMF Drop boleh digunakan selama lebih kurang 45 hari.

 

Cecair atau Tablet Yang Lebih Berkesan?

Kedua-dua bentuk remedi adalah sangat berkesan, walaubagaimana pun sejak diperkenalkan remedi cecair terdapat lebih banyak maklum balas mengenai kesan yang lebih cepat jika mengambil remedi cecair dan mengguna kaedah wet dose. Tambahan pula kaedah wet dose lebih tahan lama dan sudah semestinya lebih jimat.

Keberkesanan remedi bergantung kepada beberapa faktor seperti dibawah;

  1. Keserasian tubuh – jika serasi dan tubuh cepat menerima kesan baik remedi, kesan penyembuhan agak cepat. Biasanya kesan akan ternampak selepas 1-2 minggu.
  2. Kesan ubat-ubat lama menjadi penghalang – kerap kali pembeli mengadu kesan penyembuhan hanya sedikit atau langsung tidak nampak. Tubuh lambat menerima remedi yang semulajadi kerana sejarah pengambilan ubat atau produk yang pelbagai sebelum mengamal remedi homeopathy. Ubat-ubat ini akan kekal di dalam sistem tubuh di dalam masa yang lama. Ubat-ubat ini juga menjadi penghalang kepada ubat-ubat baru atau remedi homeopathy untuk berkerja.
  3. Cara pengambilan yang tidak berdisiplin – sebagai contoh kerap terlupa mengambil remedi, atau mengambil sewaktu perut yang kenyang. Cara terbaik ialah sewaktu perut kosong, sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan dan kalau boleh ambil makanan berat 30 minit selepas ambil remedi.
  4. Remedi terdedah kepada cahaya matahari – remedi homeopathy akan menjadi lemah keberkesannnya jika terdedah kepada cahaya matahari yang terik di dalam tempoh masa yang lama. Simpan remedi di dalam suhu bilik dan di tempat yang jauh dari sinaran matahari.
  5. Mengambil pelbagai ubat dan suplemen di dalam satu masa – ramai pesakit akan membeli dan mengamal pelbagai ubat dan suplemen di dalam satu masa sebagai usaha untuk cepat sembuh, sebenarnya ia akan menambah mudarat kepada tubuh. Kadang-kadang ubat atau suplemen ini mempunyai bau yang kuat dan akan menjadikan kesan remedi homeopathy melemah dan tidak mampu menguatkan sistem antibody tubuh.

Jika anda bertanya saya yang mana lebih bagus? Saya akan cadangakan jenis cecair kerana ia berkesan dan lebih jimat.

Posted on

Kaedah wetdose menghilangkan jeragat

wetdose

 

sepia-dan-fragaria-wetdose

 

arnica

 

 

Wet Dose Rawat Pelbagai Penyakit, Termasuk Demam Denggi dan Jeragat

Berpuluh tahun sudah tertanam di dalam otak pengguna, sekiranya ubat homeopathy mesti pil manis yang bulat-bulat berwarna putih. Semenjak diperkenal wet dose ramai yang was-was, ok ke teknik ni? Berkesan ke? dan macam-macam soalan yang kerap keluar di mesej whatsapp sampai penat menjawab.

Saya sendiri pun was-was pada permulaan diperkenalkan oleh pensyarah saya Encik Zainul Azmi B Ahmad, kini adalah Presiden, Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia. Beliau memperkenalkan teknik wet dose untuk merawat demam denggi mengguna remedi bernama Eupatorium 200. Kebetulan selepas pulang dari kelas CPD Homeopathy di Segamat, Johor. Jiran sebelah rumah saya disyaki demam denggi dengan simptom pening kepala yang melampau, sakit-sakit sendi, demam panas yang tinggi dan muntah-muntah.

Jiran saya telah ke hospital kerajaan dan menunggu lebih kurang 4 jam sebelum diperiksa oleh doktor dan disuruh pulang kerumah. Doktor berpesan jika mengalami pendarahan barulah dikehendaki datang segera ke hospital. Pihak hospital tidak dapat memberi katil di wad kerana wad telah penuh dengan pesakit. Malangnya sewaktu menunggu di hospital yang ramai adalah muka-muka seperti pendatang bukannya rakyat tempatan memenuhi ruang menunggu di hospital kerajaan. Jiran saya dengan marah menuduh hospital kerajaan lebih utamakan pendatang dari rakyatnya sendiri… itu saya tak berani nak campur…

Teruja dengan ilmu yang baharu sahaja dipelajari, saya pun menyediakan wet dose Eupatorium 200 di dalam 1 botol air mineral 500ml. Saya menyerahkan remedi wet dose tersebut pada sebelah pagi pada pukul 8 pagi. Esoknya pada jam 11 pagi saya terlihat jiran saya di depan pintu rumahnya, duduk termenung dan mungkin masih demam.

Rupanya dia telah rasa agak sihat, sakit atau pening kepala semakin berkurangan walaupun masih terasa sakitnya. Beliau “lepak” depan pintu disebabkan ingin ambil angin kerana tak larat nak berbaring dari semalam katanya. Saya pun korek-korek rahsia sama ada dia mengambil lain-lain ubat, dan agak terkejut apabila dia maklumkan dia hanya meminum wet dose tu sikit demi sikit sehingga habis dari pagi sehingga tengah malam dan terus tertidur.

Bila terbangun pada sebelah paginya beliau terasa agak sihat dan dia sendiri tidak sedar bahawa wet dose Eupatorium tersebut adalah penawar yang meredakan simptom dengginya. Adakah kebetulan sahaja? Saya pun menghubungi pensyarah saya untuk menceritakan pengalaman yang baru saya lalui dan beliau juga memaklumkan bahawa beliau sendiri pun telah berjaya merawat agak ramai pesakit yang disyaki denggi di kawasan rumah beliau. Kesimpulannya wet dose berjaya merawat walaupun nampak mustahil (sekiranya anda disyaki mengalami demam denggi jangan abaikan nasihat doktor bertauliah).

Terbaru remedi untuk merawat jeragat, sepertiSepia 200, Melasma Free, Fragaria dan Arnicajuga dicadangkan untuk mengguna kaedah wet dose. Hasilnya ramai yang memberi maklum balas hasilnya agak mengujakan dengan kesan yang agak pantas untuk memudarkan jeragat. Walaupun kesannya berbeza di antara setiap individu, kesan paling pantas pernah diberi oleh pembeli ialah selepas 2 minggu mengguna set jeragat dengan kaedah wet dose.

Sebagai contoh sekiranya Arnica 30 atauFragaria Vesca 30, hanya 5-10 titis dicampurkedalam air mineral yang saiznya 500ml dan dibuang sedikit lebih kurang 1 inci untuk memberi ruang sewaktu campuran dibuat. Selepas itu di “succuss” atau dihentak ke tapak tangan sebanyak 5-6 kali dengan kuat sehingga ternampak buih-buih terjadi. Bayangkan hanya 5-10 titis remedi di dalam air sebanyak  480ml, secara amnya sudah semesti kesan remedi tersebut sudah hilang sama sekali tetapi sebaliknya ini adalah kehebatan konsep wet dose homeopathy yang akan bertindak dengan lebih efisien sekiranya dosnya menjadi lebih kecil.

Inginkan konsultasi jeragat sila,wasap kode WETDOSE ke 0123400557 kerana tiap orang tidak sama remedy bergantung pada masalah dan simptom atau boleh lawat laman web dibawah untuk mengetahui kaedah biochemic merawat jeragat http://www.ubatjeragat.com/webjeragat

Posted on

Kaedah wetdose terkini terbukti merawat jeragat sukar sembuh

sepia-dan-fragaria-wetdose

wetdose

Kombinasi Sepia 200 dan Fragaria Vesca 30

Sepia digelar dengan pelbagai nama, tetapi kerap kali Sepia dianggap sebagai “remedi ajaib untuk wanita”. Boleh dikatakan hampir kesemua masalah wanita akan mengguna Sepia sebagai remedi utama yang mampu untuk bekerja di dalam tempoh masa yang lama di dalam tubuh wanita.

Homeopathy adalah perubatan unik, di mana setiap remedi akan digandingkan dengan satu kumpulan simptom, corak tertentu berkaitan tubuh-minda yang akan mampu menerima sesuatu remedi dengan lebih cepat. Begitu juga Sepia sekiranya mengikut corak berkaitan tubuh-minda ialah

Muka kelihatan kekuningan atau coklat dan pucat. Kulit kelihatan tidak sihat
Wanita yang mempunyai anak yang ramai dan terlalu risau mengenai anak-anaknya.

Kerap sakit dibelakang dan mahu diurut, dan ingin duduk berehat di satu tempat yang sunyi dan gelap berseorangan untuk lari dari rutin harian yang padat.

Wanita yang memerlukan Sepia biasanya tabah tetapi jika wanita tersebut terlalu stress dia akan terus lemah, menangis dan kerap kali bergaduh dengan suami atau anak-anaknya.

Sepia kerap kali akan diberikan kepada wanita yang berumur lebih 30 tahun yang mengalami sindrom pra haid, vaginitis (jangkitan kuman di vagina), menopos, keguguran, endometriosos, anemia (darah rendah).

Kelesuan yang kronik, masalah penghadaman, hilang minat untuk perhubungan intim dan tekanan perasaan yang kadang-kadang akan terjadi hysteria.

Jeragat akan mula timbul di wajah selepas kerap kali melahirkan anak, ditambah dengan tekanan hidup atau perasaan yang di alami.

Fragaria Vesca
Fragaria vesca adalah remedi yang universal dan sesuai untuk semua peringkat umur.

Fragaria vesca atau wild strawberry mempunyai khasiat yang sangat hebat untuk pelbagai masalah penyakit kulit seperti jeragat.

Karekter utama pesakit yang akan mendapat manfaat paling cepat apabila mengamalkan fragaria apabila seorang individu itu tidak mampu memakan strawberi secara mentah tetapi akan mendapat manfaat melalui kaedah remedi homeopathy.

Selain dari itu sekiranya individu tersebut mempunyai simptom seperti berikut :

Muka hitam kebiruan
Muka seolah kecoklatan
Kuat berpeluh
Bagi wanita menyusu, payudara mengecil dan susu kekeringan.

Sepanjang diperkenalkan Fragaria telah mampu mencerahkan kulit dan menghilangkan jeragat yang tebal dan lama.

Sesuai untuk semua peringkat umur dan kategori pesakit seperti masalah hormon dan lain-lain masalah berkaitan jeragat seperti sunburn, jeragat akibat tersilap mengguna bahan kosmetik, jeragat akibat mengandung (melasma) dan lain-lain.
Fragaria juga mempunyai manfaat untuk menguat dan memutihkan gigi jika diamalkan.

Apakah itu Wet Dose Homeopathy?

Wet dose vs Dry Dose begitulah tajuk salah satu web yang cukup terkenal memperkenalkan homeopathy kepada dunia. Terdapat percanggahan pendapat di antara scholar atau pakar homeopathy sama ada wet dose telah diamalkan oleh pengasas homeopathy sendiri.

Sebagaimana yang kita tahu pada zaman 1800 gaya penulisannya agak berpuitis walaupun ia adalah jurnal perubatan, oleh itu agak sukar untuk pinpoint kepada sesuatu kaedah perubatan dengan secara jelas. Walaubagaimana pun hasil kajian mendapati pengasas homeopathy secara indirectly mengatakan wet dose adalah lebih cepat meresap ke dalam sistem tubuh berbanding dry dose (tablet untuk dikemam).
Bagaimana Wet Dose Lebih Bagus Bekerja?

Secara purata tubuh manusia dewasa mengandungi 50-65% air. Kandungan air di dalam tubuh bayi lebih tinggi di antara 75-78%. Boleh dikatakan hampir separuh tubuh manusia adalah air.
Homeopathy mementingkan dos yang amat kecil atau nano dose, lagi kecil dos tersebut adalah lebih kuat. Ini berbeza dengan konsep perubatan biasa yang menetapkan gram atau cc yang tinggi untuk dos yang tinggi.

Apabila separuh dari jisim tubuh adalah air, tubuh akan menerima khasiat dan menyerap khasiat yang berbentuk cecair dengan lebih pantas berbanding bahan-bahan lain. Sebagai contoh tubuh manusia akan lebih cepat menyerap zat-zat yang diminum seperti air mineral, susu, coklat, minuman kultur dan lain-lain. Malah jika demam denggi pun dirawat mengguna IV yang berbentuk cecair. Begitu wet dose akan lebih cepat menyerap kedalam tubuh berbanding dos kering yang mengguna tablet manis.

Kenapa Wet Dose Diragui?

Minda kita telah dilatih sejak daripada kecil sesuatu yang kuat atau tinggi kuasanya akan memberi impak yang sangat cepat. Agak sukar bagi sesetengah orang yang terlalu fanatic kepada pemahaman sains yang rigid dan tidak berfikir diluar kotak untuk menerima dos nano yang tidak dapat dikesan oleh mikroskop mampu memberi impak kesihatan kepada penyakit kronik.

Sebagai contoh sekiranya Arnica 30 atau Fragaria Vesca 30, hanya 5-10 titis dicampur kedalam air mineral yang saiznya 450ml. Selepas itu di “succuss” atau dihentak ke tapak tangan sebanyak 5-6 kali dengan kuat. Bayangkan hanya 5-10 titis remedi di dalam air sebanyak 450ml, secara amnya sudah semesti kesan remedi tersebut sudah hilang sama sekali tetapi sebaliknya ini adalah kehebatan konsep wet dose homeopathy yang akan bertindak dengan lebih efisien sekiranya dosnya menjadi lebih kecil.

Kombinasi Sepia 200 dan Fragaria Vesca 30

Sepia digelar dengan pelbagai nama, tetapi kerap kali Sepia dianggap sebagai “remedi ajaib untuk wanita”. Boleh dikatakan hampir kesemua masalah wanita akan mengguna Sepia sebagai remedi utama yang mampu untuk bekerja di dalam tempoh masa yang lama di dalam tubuh wanita.

Homeopathy adalah perubatan unik, di mana setiap remedi akan digandingkan dengan satu kumpulan simptom, corak tertentu berkaitan tubuh-minda yang akan mampu menerima sesuatu remedi dengan lebih cepat. Begitu juga Sepia sekiranya mengikut corak berkaitan tubuh-minda ialah

Muka kelihatan kekuningan atau coklat dan pucat. Kulit kelihatan tidak sihat
Wanita yang mempunyai anak yang ramai dan terlalu risau mengenai anak-anaknya.

Kerap sakit dibelakang dan mahu diurut, dan ingin duduk berehat di satu tempat yang sunyi dan gelap berseorangan untuk lari dari rutin harian yang padat.

Wanita yang memerlukan Sepia biasanya tabah tetapi jika wanita tersebut terlalu stress dia akan terus lemah, menangis dan kerap kali bergaduh dengan suami atau anak-anaknya.

Sepia kerap kali akan diberikan kepada wanita yang berumur lebih 30 tahun yang mengalami sindrom pra haid, vaginitis (jangkitan kuman di vagina), menopos, keguguran, endometriosos, anemia (darah rendah).

Kelesuan yang kronik, masalah penghadaman, hilang minat untuk perhubungan intim dan tekanan perasaan yang kadang-kadang akan terjadi hysteria.

Jeragat akan mula timbul di wajah selepas kerap kali melahirkan anak, ditambah dengan tekanan hidup atau perasaan yang di alami.

Fragaria Vesca
Fragaria vesca adalah remedi yang universal dan sesuai untuk semua peringkat umur.

Fragaria vesca atau wild strawberry mempunyai khasiat yang sangat hebat untuk pelbagai masalah penyakit kulit seperti jeragat.

Karekter utama pesakit yang akan mendapat manfaat paling cepat apabila mengamalkan fragaria apabila seorang individu itu tidak mampu memakan strawberi secara mentah tetapi akan mendapat manfaat melalui kaedah remedi homeopathy.

Selain dari itu sekiranya individu tersebut mempunyai simptom seperti berikut :

Muka hitam kebiruan
Muka seolah kecoklatan
Kuat berpeluh
Bagi wanita menyusu, payudara mengecil dan susu kekeringan.

Sepanjang diperkenalkan Fragaria telah mampu mencerahkan kulit dan menghilangkan jeragat yang tebal dan lama.

Sesuai untuk semua peringkat umur dan kategori pesakit seperti masalah hormon dan lain-lain masalah berkaitan jeragat seperti sunburn, jeragat akibat tersilap mengguna bahan kosmetik, jeragat akibat mengandung (melasma) dan lain-lain.
Fragaria juga mempunyai manfaat untuk menguat dan memutihkan gigi jika diamalkan

Inginkan konsultasi jeragat sila,wasap kode WETDOSE ke 0123400557