Posted on

Tekanan perasaan menyebabkan jeragat sukar sembuh

 

Stress Menyebabkan Semakin Tebal.

Dah penat dik oi, sapu tak kena makan tak jadi, pi makin naya muka aku. Ubat hang ni betui-betui ke berkesan?’ Terkejut juga bila terima 1 whatsapp dah la waktu pun tak logik, ada ke pukul 3 pagi di whatsappnya dan salam pun tak dibagi hehe.

Mata pun melekat sebab tengah tidur terkejut dengan bunyi ring tone whatsapp yang agak cemas. Bukan apa set ring tone yang bunyi cemas untuk pastikan setiap whatsapp dapat dijawab dengan pantas (kecuali sewaktu memandu atau dalam toilet mungkin lambat sedikit hehe…

Nak jawab macam mana ek? Akak ni mesti tengah frust, atau suami dia buat perangai tak nak tengok muka dia sebab dah teruk dengan jeragat? Silap jawab mau makan maki hamun dipagi yang hening ni .. aduiii dalam dilemma juga. Kalau tak jawab, blue tick dah timbul menunjukkan mesej akak tadi kita dah baca… hermmm bismillah jawab je lah kan.

Salam akak mohon beberapa info untuk saya kenal pasti masalah akak dan saya akan cadangkan remedi yang sesuai”. Type agak slow sebab tengah mamai, tiba-tiba akak tu send 1 mesej. “ha awat lama sangat dok typing tu!”. Adehh akak ni garang betul.

Mohon akak beri info seperti
1. Nama & Umur
2. Sudah menopause atau belum?
3. Ada masalah haid?
4. Pernah ambil pil perancang atau hormon?
5. Ada masalah sembelit (digestion)
6. Kerap stress tak?
7. Pernah bersalin ceasarean atau kemalangan teruk?
8. Pernah guna produk pengelupasan, laser atau lain-lain

 

Tu dia patut lama gila typing, sat akak jawab” Akak tu balas dengan pantas , salah satu punca yang terang-terang nampak akak ni alami stress yang teruk. Berikut ialah jawapan akak tersebut memang confirmed dia sangat stress.

  1. Nama & Umur – Kak Ina (bukan nama sebenar) / 51
    2. Sudah menopause atau belum? Sudah
    3. Ada masalah haid? Dah menopause apa xdak la masalah
    4. Pernah ambil pil perancang atau hormon? xdak
    5. Ada masalah sembelit (digestion) xdak
    6. Kerap stress tak? stress memang kuat hari-hari kerja guru
    7. Pernah bersalin ceasarean atau kemalangan teruk? Sekali ada buat cesarean
    8. Pernah guna produk pengelupasan, laser atau lain-lain” pernah laser, kan dah cakap tu tadi!

Waduh terus segar mata dengan jawapan akak ni … bersabar-bersabar..tarik nafas dalam-dalam untuk tenangkan diri sendiri di pagi yang sejuk. Saya anggap ini adalah kes kecemasan seperti kes di wad kecemasan yang perlu dirawat dengan segera. Sebelum sempat saya menaip akak tu dah send lagi satu mesej…

Lama gila tunggu ni apa jawapan hang ni?” erk baru 1 minit doh hahaha … sabar..sabar . “Akak dari jawapan akak tadi saya dapati akak terlalu stress, jadi hormon stress dah aktifkan hormon cortisol yang akan jadikan melanocytes menghasilkan melanin atau pigmen hitam atau jeragat, so kalau stress tidak dikawal jeragat akan bertambah teruk setiap hari

Cara terbaik untuk menghalang hormon stress adalah dengan bertenang dan kalau boleh cuci muka atau ambil wuduk ..:)” saya tambah emoticon senyum untuk menyatakan yang saya type dalam keadaan tenang aje.

Set yang paling sesuai untuk akak ialah set AADF, set ini ada Arnica, Ashwagandha, Damiana dan Fragaria

“fungsi-fungsi remedi ini ialah

 

Arnica – untuk melancarkan perjalanan darah, jika pembuluh darah tersumbat jeragat akan lebih mudah naik

AshwagandhaMengawal emosi , jika stress hormon cortisol akan mengaktif melanin yg akan menjadi jeragat

Damiana – untuk mengawal dan mengimbang hormon , supaya hormon wanita estrogen lebih mendominasi dan jeragat akan terkawal

Fragaria – untuk mencerahkan , Fragaria berfungsi utk membantu buah pinggang menjadi lebih cekap

 

Ini adalah testimoni dari pengguna yang mengguna set AADF sebelum ini, pembeli ini telah repeat order sebanyak 2 kali dan sekarang mukanya sudah bersih” Saya sertakan testimoni terbaru yang baru dapat dari pembeli yang mempunyai simptom seperti akak ini.

Semua mesej saya hanya di blue tick sahaja… aik akak ni baca aje tanpa komen? Secara tiba-tiba akak tersebut terdiam selama lebih kurang 3 jam, saya tunggu dan tunggu …sehingga tertidur semula dan terjaga apabila azan subuh berkumandang. Berat juga nak bangun, kepala saya sendiri jadi berat …adoii inilah cabaran sebagai peniaga online, kedai kami dibuka 24 jam 7 hari seminggu dan 365 setahun.. pernah sekali tu ada pembeli yang ingin buat pesanan di pagi hari Raya Aidilfitri… bayangkan hehehehe. Pernah juga BP (blood pressure) saya naik dan doktor nasihatkan saya untuk berehat.

Setelah siap solat subuh saya periksa phone dan amat terkejut dengan reply dari akak tersebut. Mana tidak terkejut reply dari akak tersebut siap dengan  Assalamualaikum di dalam jawi, dan dengan ayat penuh sopan dia membalas.

Assalamualaikum dik, akak telah bank in sebanyk RMxxx ke akaun Maybank adik xxxx-xxxx-xxxx, betulkan sebab akak amik no akaun ni dari web adik?, berikut ialah details akak untuk adik pos kan, ada lebih RM10 akak halalkan untuk adik buat belanja minum

Ini adalah gambar resit bukti bayaran tadi, semoga adik dapat pos pesanan akak dengan segera dan ajarkan akak cara-cara mengambilnya nanti…maaf pagi tadi ganggu adik tidur…wasalam

Wow … akak ini telah berubah di dalam sekelip mata dan terus membuat order serta bayaran tanpa banyak soal lagi …. Alhamdulillah.

Selepas lebih kurang 40 hari akak ini membuat repeat order katanya … jeragat dia semakin pudar dan dia mula semakin pandai mengawal stressnya dibantu oleh Ashwaganda Q….. Alhamdulillah.

Ingin mendapatkan rundingcara remedy yang sesuai dengan masalah jeragat anda sila klik link ini untuk wasap kami terus.Sebarang persoalan kaedah rawatan dan cadangan remedy akan diberikan secara percuma kecuali remedy rawatan =====> http://.wasap.my

 

[wysija_form id=”1″]

Posted on

Mengapa jangan buang masa rawat jeragat dengan krim,serum,laser dan skincare?

 

 

Ashwagandha (Withania somnifera) digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Antara sifat-sifat perubatan dikaitkan dengan tumbuhan ini adalah sedatif, hypotensive, anti-penuaan, afrodisiak, anti-radang, bradycardiac, pernafasan merangsang, anti-tumor dan radiosensitizing. Dalam sistem Ayurveda perubatan dan penjagaan kesihatan, Ashwagandha dianggap sebagai herba rejuvenative, yang digabungkan dengan herba yang lain dan produk semulajadi sering digunakan untuk pencegahan dan penyembuhan spektrum pelbagai masalah kesihatan.

 

Faedah Kesihatan Ashwagandha

Kawalan Diabetes

Ashwagandha, dicampur dengan herba seperti shilajit atau kutki, persaingan ubat hipoglisemik standard dalam menurunkan glukosa darah dan kolesterol. Bagi pesakit kencing manis type 2, ia bukan sahaja kenaikan sensitiviti insulin dan toleransi glukosa tetapi juga membantu menghasilkan insulin dengan memeriksa kerosakan sel beta pankreas. Ia dapat menghindarkan hati berlemak dan penyakit jantung dengan merendahkan trigliserida dan tahap kortisol, meningkatkan metabolisme, dan dengan flavonoid anti-pengoksidaan itu.

Memudahkan Adrenal Hyperplasia

Merupakan sejenis adaptogen, ashwagandha merawat nonclassical hiperplasia adrenal (NCAH) gejala dengan merangsang kelenjar adrenal untuk menghasilkan hormon badan kekurangan dalam keadaan ini. Ia menimbulkan sensitiviti insulin, mengawal tahap kortisol, dan memantau pengeluaran hormon pembiakan wanita dengan bertindak ke atas kelenjar tiroid, sekali gus merawat diabetes dan kemandulan disebabkan oleh NCAH. Dilaporkan, antioksidan baik untuk mengawal keguguran rambut.

Mengurangkan risiko kerosakan buah pinggang

Dengan meningkatkan sensitiviti insulin dan menurunkan glukosa darah anda dan BP, dos harian ashwagandha boleh menafikan risiko kerosakan buah pinggang disebabkan diabetes atau BP tinggi. Selain melawan keracunan yang disebabkan oleh dadah, ia merawat microtubules rosak dan tahap baki elektrolit. Kerana ia memusnahkan radikal bebas yang dihasilkan oleh keracunan,menghentikan keradangan, menguatkan tisu buah pinggang menjadi kuat dan utuh serta membantu membunuh sel-sel kanser buah pinggang.

Meningkatkan Kesihatan Tulang Secara Keseluruhan

Penuaan membawa kepada kelemahan tulang dan penurunan beransur-ansur, progresif tinggi. Withaferin A, komponen Ashwagandha, meningkatkan percambahan osteoblas (sel-sel yang mensintesis tulang) dan meningkatkan kalsifikasi tulang. Ashwagandha mencegah  tulang menjadi lemah. Ia juga menggalakkan penyembuhan tulang selepas kecederaan dan membantu dalam pertumbuhan dan pembaikan tulang osteoporosis.

Menghalang terjadi kanser

Akar Ashwagandha dan daun ekstrak mengandungi komponen yang menghalang kanser, meningkatkan keberkesanan terapi kanser, dan mengurangkan kesan-kesan sampingan radiasi dan kemoterapi. Ashwagandha berkeupayaan menghalang sel-sel kanser. Ia telah terbukti berkesan terhadap pelbagai jenis kanser termasuk otak, prostat, kulit, buah pinggang, dan kanser payudara.

Membantu penurunan berat badan dengan mudah

Jika tekanan, hipotiroidisme, atau imuniti anda berkurangan, cuba ashwagandha. Herba adaptogenic boleh menurunkan paras kortisol sebanyak 28%, menaikkan BMR dengan menaikkan output T4, dan meningkatkan imuniti. Kaya dengan zat besi, ia meningkatkan kiraan RBC dan peredaran, melawan keradangan, dan menambahkan tenaga. Ini mendorong penurunan berat badan. Mengambil ashawaganda cecair dan  minum setiap hari adalah bagus

Menghentikan keguguran rambut dan uban Naturally

Tekanan, ketidakseimbangan hormon, dan penuaan boleh menyebabkan keguguran rambut. Punca keguguran rambut dan uban boleh disebabkan faktor dalaman dan luaran. Ashwagandha melawan faktor negatif  yang menyebabkan rambut tidak sihat. Ia juga membantu menguatkan akar rambut dan menghalang uban pra-matang atau semasa masa usia muda. Tahu apa yang memberi kesan kepada rambut anda dan bagaimana untuk berurusan dengan ia menggunakan Ashwagandha.

Pembetulan Adrenal Fatigue

Kelenjar adrenal yang tidak sihat, menyebabkan keletihan yang kronik, kerisauan, dan tenaga yang rendah. Merawatnya dengan jumlah yang ditetapkan (sehingga 4 GMS) setiap hari. Herba adaptogenic menormalkan tahap kortisol, tahan tekanan biologi dan kimia, dan mempercepatkan pemulihan tekanan. Ia juga melawan tekanan oksidatif, yang menyebabkan keletihan kronik, dengan mengawal GSH dan mengurangkan pengoksidaan lipid.

Mengawal Fungsi Tiroid

Ashwagandha telah terbukti untuk meningkatkan pengeluaran hormon T4 dan pada masa yang sama mengurangkan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.  Ini adalah sangat bermanfaat untuk hipotiroidisme (tiroid tidak begitu aktif), ia mungkin mempunyai kesan mengawal selia pada hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif) juga. Menggabungkan ashwagandha dengan ekstrak tumbuh-tumbuhan lain seperti Guggulu dianggap paling berkesan.

Mengurangkan Kolesterol Tinggi

Kolesterol LDL yang berlebihan menyebabkan arteri kita tersumbat, deposit keras yang dipanggil plak, yang membawa kepada aterosklerosis. Ashwagandha, sebagai anti-pembekuan, anti-tekanan, dan anti-radang, melindungi jantung dan mendorong otot tindakan dan kesan sampingan yang buruk. flavonoid antioksidan tahap LDL yang lebih rendah, menghalang daripada kenaikan disebabkan pengoksidaan, dan mengawal dan menghalang kerosakan radikal bebas yang menyebabkan pembentukan plak.

Meningkatkan Fungsi Imun

Ashwagandha meningkatkan bilangan ejen pathogen seperti WBC dan platelet, tahap protein utama IL2 dan IFNγ, dan jumlah dan pelbagai antibodi. Dengan mendaki sumsum tulang cellularity, ia membantu melahirkan lebih ramai ejen pathogen melawan dan membalikkan kesan buruk ubat-ubatan anti-kanser pada sistem imun. Ia juga melawan tekanan kronik, yang debilitates sistem imun.

Meningkatkan Male Fertility

Ayurveda mengesyorkan Ashwagandha sebagai afrodisiak dan sebagai tonik untuk kesihatan secara keseluruhan. Para penyelidik telah mendapati bahawa ia meningkatkan kualiti sperma, mengira dan motilitas. Ia meningkatkan testosteron dan luteinizing hormon, dan mengurangkan folikel hormon merangsang dan prolactin. Ia juga mengurangkan kerosakan oksidatif dan tekanan kaunter. Ambil 1-2 sudu teh ekstrak akar dua kali sehari untuk manfaat terbaik.

Penawar Alzheimer dan penyakit Parkinson

Ashwagandha telah ditunjukkan untuk meningkatkan tahap enzim antioksidan utama, plak protein jelas, meningkatkan tahap dopamin dan membina semula rangkaian neuron dan sinaps. Ia menghalang, pembaikan dan menyembuhkan kerosakan sel otak dan membantu meningkatkan kawalan otot, pergerakan, keseimbangan, dan memori – sifat yang bermanfaat untuk Parkinson dan pesakit Alzheimer.

Merawat masalah Insomnia

Insomnia adalah hasil daripada gangguan keupayaan badan untuk mengawal kitaran tidur-jaga, biasanya disebabkan oleh tekanan kronik dan kemerosotan dalam imuniti, metabolisme dan keseimbangan hormon. Ashwagandha tidak bertindak sebagai sedatif – sebaliknya, mengurangkan tekanan, meningkatkan daya hidup dan menjadikan badan lebih mantap dan aktif, dengan itu membantu memulihkan mekanisme semula jadi badan untuk mengawal tidur. 2 sudu teh sehari adalah selamat dan berkesan.

Mengawal dan merawat Kebimbangan Dan Kemurungan

Diambil setiap hari, ashwagandha boleh menurunkan paras kortisol sebanyak 28% dan mengurangkan tekanan kronik, yang merupakan pemacu utama kebimbangan dan kemurungan. Ia juga mengurangkan aktiviti kalsium pengujaan, penyebab kemungkinan banyak keadaan psikiatri, seperti kebimbangan. Ia berfungsi sebagai anti-keresahan dan ubat-ubatan antidepresan kerana ia menstabilkan mood, melegakan insomnia, dan menyegarkan semula badan kesan sans sampingan atau gejala pengeluaran.

Merendahkan Tahap Stress

Ashwagandha adalah ubat langsung untuk tekanan kronik kerana ia boleh mengurangkan tahap kortisol sebanyak 28% dan menggalakkan tidur pemulihan. Dengan merendahkan tekanan darah dan glukosa darah, ia merawat tekanan darah tinggi dan kencing manis, kedua-dua sebab-sebab dan kesan-kesan tekanan. Ia menyembuhkan kemurungan dan keresahan dan juga boleh menyembuhkan Alzheimer dengan membaiki sel-sel otak yang rosak dan membina semula rangkaian neuron. Ia juga menyembuhkan tekanan akibat penuaan pra-matang.

Meningkatkan tahap kesuburan wanita  dan Conception

Ashwagandha mengawal tahap hormon, menenangkan fikiran dan baki mood, dengan itu meningkatkan tindak balas badan kepada kedua-dua tekanan psikologi dan fizikal. Ia juga kaunter kesan agen toksik yang boleh menghalang keupayaan pembiakan. Selepas bersalin, Ashwagandha boleh membantu wanita mendapatkan semula kekuatan, dan juga merangsang pengeluaran susu. dos yang besar mempunyai risiko pengguguran.

Membantu Tahap Estrogen

Perimenopause serta ketidakseimbangan hormon, dengan estrogen lebih progesteron kerana kurang kitaran. Walaupun menopause merendahkan paras estrogen, dengan progesteron kurang, ketidakseimbangan ini berterusan. Ashwagandha sederhana kesan tahap estrogen lebih progesteron dan mengurangkan gejala-gejala seperti pendarahan, perubahan mood, atau hot flashes. Ia juga boleh berfungsi sebagai alternatif kepada terapi penggantian hormon.

Melegakan Gejala PCOS

PCOS kedua-dua membawa kepada dan disebabkan oleh tekanan. Ashwagandha merendahkan tahap kortisol, mengembalikan hormon lain seperti sediakala dan memeriksa kerosakan radikal bebas. Kerana ia kenaikan sensitiviti insulin, ia merendahkan lemak dan pengeluaran testosteron, hormon mengganggu kitaran haid. Diambil dengan herba yang lain, ia mendorong ovulasi, regularizes tempoh, dan melegakan kesakitan tempoh. Ia berfungsi terbaik dengan diet yang sihat dan senaman.

 

Oleh itu jeragat tidak sembuh dengan skincare,krim,serum,laser dan aplikasi bersifat luaran.Ini kerana mengikut kajian punca jeragat yang terbesar adalah kerana masalah ketidakseimbangan hormon.97% masalah jeragat berunca daripada maslah dalaman

 

Ingin mendapatkan rundingcara masalah jeragat anda.

 

Tiap orang tidak sama remedy kerana simptom jeragat anda berbeza antara satu sama lain.

 

Sila klik link ini untuk wasap terus http://biochemic.wasap.my