Posted on

Sinaran UV Punca Utama Terjadinya Jeragat, Jangan Abaikan Wajah Anda.

smf drop

 

Sinaran UV Punca Utama Terjadinya Jeragat, Jangan Abaikan Wajah Anda.

 

Di Negara yang beriklim sejuk terdapat perkhidmatan “tanning booth” untuk mendapat kulit yang agak gelap atau bagi mereka yang berkemampuan akan datang melancong ke Negara beriklim tropika dan berjemur dibawah panas sinaran matahari. Kesemua aktiviti ini adalah untuk meningkatkan kadar pigmentasi ditubuh mereka. Mereka akan berbangga sekiranya tubuh mereka kelihatan lebih kehitaman berbanding teman mereka yang kelihatan putih dan pucat.

Di Malaysia Negara tropika adalah sebaliknya, ramai di antara kita ingin kelihatan lebih cerah, lebih putih seperti artis K-POP. Krim kosmetik bertoksik yang mengandungi hydroquinone atau mercury untuk mencerahkan kulit sangat laris satu ketika dahulu sehingga terdapat kes di mana muka pembeli menjadi melecur dengan teruk baharulah di war-warkan mengenai betapa bahayanya produk-produk tersebut. Sehingga kini masih terdapat produk yang bertoksik kerana permintaan untuk kelihatan lebih “putih: tidak pernah ada penghujungnya. Produk pengelupasan kulit akan memusnahkan lapisan epidermis atau lapisan atas kulit yang bertindak sebagai ;

  • Lapisan kalis air
  • Penapis sinaran UV

 

Apa itu Sinaran UV

UV atau ultraviolet datang di dalam 2 bentuk, UVA dan UVB. Mengikut Persatuan Kanser Kulit sinaran UVB adalah lebih bahaya kerana mengandungi mengandungi radiasi ultraviolet. UVB yang akan menjadikan kulit terbakar atau sunburn.

Sinaran UVA akan meresap kedalam lapisan kulit dan akan menyimpan melanin di dalam sel-sel kulit, yang akan mempengaruhi pengeluaran melanin. Proses ini mengambil masa yang lama sebelum jeragat keluar di wajah seseorang.

 

Melanin

Bila ultraviolet menembusi kulit, sinaran itu akan “bekerjasama” dengan sel yang bernama melanocytes. Melanocytes bertanggunjawab menghasilkan melanin. Lagi besar jumlah melanin yang terhasil maka lebih hitamlah kulit atau jeragat seseorang itu.

 

Bahaya Sinaran UV

 

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko jeragat, sunburn atau kanser kulit krim sunblock adalah pilihan yang masih ideal dari dahulu hingga kini. Bagaimana untuk memilih sunblock yang sesuai?

  • SPF 15 akan melindungi 93% kulit dari sinaran UV
  • SPF 30 akan melindungi 97% kulit dari sinaran UV
  • SPF 50 akan melindungi 98% kulit dari sinaran UV

 

 

Adakah Homeopathy Mempunyai Produk Sunblock?

 

Homeopathy tidak mempunyai produk sunblock kerana produk ini adalah sebahagian dari produk kosmetik.

 

Adakah Terdapat Suplemen Homeopathy Untuk Mengawal Melanin?

 

Homeopathy mempunyai suplemen yang agak banyak untuk mengawal melanin seperti set-set jeragat yang dijual iaitu Sepia 200, Melasma Free, Kali Sulph dan Cal Sulph, Nat Mur, Lycopodium dan Phosporus.

 

Adakah Homeopathy Mempunyai Kesan Sampingan atau Mencetus Alergik?

 

Remedi homeopathy bukanlah ubat, ia adalah dari bahan semulajadi dari alam yang akan dicampur dengan air di dalam kuantiti yang besar berbanding bahan asal, sebagai contoh Nat Mur adalah sejenis mineral. 1 bahagian Nat Mur akan dicampur dengan 10,000 atau 100,000 bahagian air yang menjadikan dos homeopathy sangat kecil dan tidak boleh dikesan melalui ujian makmal. Oleh itu agak mustahil remedi homeopathy akan mendatangkan kesan sampingan atau mencetus alergik. Namun kesan penyembuhannya sangat hebat dan kadang-kadang ada yang mengatakan sangat “ajaib” apabila telah mencuba pelbagai produk dan akhirnya set-set jeragat homeopathy berjaya menyembuhkan jeragat mereka.

 

Ingin konsultasi jeragat dan remedy yang sesuai dengan masalah jeragat anda sila wasap kode MELASMA KE 0123400557

Posted on

Fakta Keberkesanan Dry Pellets (Pills) dan Wet Dose

 

 

images (1)

Fakta Keberkesanan Dry Pellets (Pills) dan Wet Dose

Sesetengah pembeli yang sudah mengenali dan pernah mengamal remedi homeopathy sejak sekian lama akan merasa syak wasangka. Kerap juga menerima whatsapp yang mengajak berdebat mengapa perlu mengguna cara wet dose sedangkan tablet manis yang sedap dikemam adalah cara mengambil remedi yang sebenar.

Faktanya bukan hanya tablet manis sahaja cara untuk mengambil remedi homeopathy tetapi terdapat beberapa cara termasuk cara yang jarang diamalkan iaitu melalui serbuk. Cecair atau tablet adalah “carrier” atau pembawa remedi tersebut untuk memudahkan pengambilan remedi. Konsepnya hampir sama dengan ubat-ubat hospital yang mengguna tablet tanpa gula seperti pil Paracetamol dan ubat batuk yang dicampur sirap.

Perbezaan antara ubat dan remedi homeopathy ialah, remedi homeopathy tidak ada bahan ubat yang secara biasanya akan mengandungi dadah atau bahan kima berjadual dan terkawal.

Sebagai pengamal homeopathy yang mendapat latihan berterusan dari badan yang memantau perubatan homeopathy yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia seperti Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia (MPHM) melalui kursus CPD (Continuing Professional Development). Pensyarah utama bagi kursus ini ialah dari tenaga pengajar yang amat berpengalaman termasuk Presiden MPHM sendiri En.Zainul Azmi yang amat mahir di dalam perubatan homeopathy yang akan menjadikan Materia Medica Homeopathy sebagai panduan.

Pandangan peribadi saya, Presiden MPHM adalah Al-Hafiz kitab Materia Medica Homeopathy. Kenapa saya kata begitu ? Kerana sewaktu kursus CPD kami akan bersoal jawab dengan En.Zainul Azmi dan beliau akan memetik kata-kata Materia Medica termasuk muka surat dan paragraph tu! hasil catitan pengasas Homeopathy iaitu Dr.Hahneman dengan selamba. Bagi memastikan petikan beliau adalah benar , saya kerap kali akan menyemak semula dan ternyata beliau memang Al-Hafiz Materia Media.

Berbalik kepada fakta yang mana satu cara pengambilan remedi yang lebih berkesan? Adakah tablet atau cara wet dose? Jawapannya adalah KEDUA-KEDUA kaedah adalah sama hebat dan sama berkesan. Ini adalah hasil pengalaman selama 18 tahun membantu ribuan pesakit untuk mendapat perubatan pilihan alternatif kepada perubatan moden untuk penyakit akiut atau kronik.

Ternyata perubatan homeopathy sangat hebat untuk membantu pesakit kronik seperti jeragat, jerawat, masalah jantung, kencing manis, ed (erectile dysfunction) dan lain-lain penyakit kronik. Remedi homeopathy sangat selamat untuk digandingkan dengan ubat-ubat klinik atau hospital kerana remedi homeopathy bukanlah ubat tetapi penawar atau remedi yang 100% adalah bebas bahan kimia atau dadah berjadual.

Hasil dari pengalaman ini remedi cecair diperkenalkan dan kaedah wet dose dicadangkan untuk digunakan. Mengapa saya katakan sama hebat? Ini kerana telah terdapat puluhan testimonial sebelum ini hasil  gabungan remedi tablet dan cecair iaitu Sepia 200 dan Melasma Free (tablet) dan Fragaria vesca (cecair). Selepas diperkenalkan Sepia 200 dan Melasma Free Drop didalam bentuk cecair maklumbalas dan “repeat order” juga semakin bertambah. Malah para pembeli merasa sangat jimat dengan set berbentuk cecair kerana boleh dijadikan wet dose. Jika mengguna wet dose setiap set sebagai contoh set jeragat SMF Drop boleh digunakan selama lebih kurang 45 hari.

 

Cecair atau Tablet Yang Lebih Berkesan?

Kedua-dua bentuk remedi adalah sangat berkesan, walaubagaimana pun sejak diperkenalkan remedi cecair terdapat lebih banyak maklum balas mengenai kesan yang lebih cepat jika mengambil remedi cecair dan mengguna kaedah wet dose. Tambahan pula kaedah wet dose lebih tahan lama dan sudah semestinya lebih jimat.

Keberkesanan remedi bergantung kepada beberapa faktor seperti dibawah;

  1. Keserasian tubuh – jika serasi dan tubuh cepat menerima kesan baik remedi, kesan penyembuhan agak cepat. Biasanya kesan akan ternampak selepas 1-2 minggu.
  2. Kesan ubat-ubat lama menjadi penghalang – kerap kali pembeli mengadu kesan penyembuhan hanya sedikit atau langsung tidak nampak. Tubuh lambat menerima remedi yang semulajadi kerana sejarah pengambilan ubat atau produk yang pelbagai sebelum mengamal remedi homeopathy. Ubat-ubat ini akan kekal di dalam sistem tubuh di dalam masa yang lama. Ubat-ubat ini juga menjadi penghalang kepada ubat-ubat baru atau remedi homeopathy untuk berkerja.
  3. Cara pengambilan yang tidak berdisiplin – sebagai contoh kerap terlupa mengambil remedi, atau mengambil sewaktu perut yang kenyang. Cara terbaik ialah sewaktu perut kosong, sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan dan kalau boleh ambil makanan berat 30 minit selepas ambil remedi.
  4. Remedi terdedah kepada cahaya matahari – remedi homeopathy akan menjadi lemah keberkesannnya jika terdedah kepada cahaya matahari yang terik di dalam tempoh masa yang lama. Simpan remedi di dalam suhu bilik dan di tempat yang jauh dari sinaran matahari.
  5. Mengambil pelbagai ubat dan suplemen di dalam satu masa – ramai pesakit akan membeli dan mengamal pelbagai ubat dan suplemen di dalam satu masa sebagai usaha untuk cepat sembuh, sebenarnya ia akan menambah mudarat kepada tubuh. Kadang-kadang ubat atau suplemen ini mempunyai bau yang kuat dan akan menjadikan kesan remedi homeopathy melemah dan tidak mampu menguatkan sistem antibody tubuh.

Jika anda bertanya saya yang mana lebih bagus? Saya akan cadangakan jenis cecair kerana ia berkesan dan lebih jimat.

Posted on

Kaedah wetdose menghilangkan jeragat

wetdose

 

sepia-dan-fragaria-wetdose

 

arnica

 

 

Wet Dose Rawat Pelbagai Penyakit, Termasuk Demam Denggi dan Jeragat

Berpuluh tahun sudah tertanam di dalam otak pengguna, sekiranya ubat homeopathy mesti pil manis yang bulat-bulat berwarna putih. Semenjak diperkenal wet dose ramai yang was-was, ok ke teknik ni? Berkesan ke? dan macam-macam soalan yang kerap keluar di mesej whatsapp sampai penat menjawab.

Saya sendiri pun was-was pada permulaan diperkenalkan oleh pensyarah saya Encik Zainul Azmi B Ahmad, kini adalah Presiden, Majlis Perubatan Homeopathy Malaysia. Beliau memperkenalkan teknik wet dose untuk merawat demam denggi mengguna remedi bernama Eupatorium 200. Kebetulan selepas pulang dari kelas CPD Homeopathy di Segamat, Johor. Jiran sebelah rumah saya disyaki demam denggi dengan simptom pening kepala yang melampau, sakit-sakit sendi, demam panas yang tinggi dan muntah-muntah.

Jiran saya telah ke hospital kerajaan dan menunggu lebih kurang 4 jam sebelum diperiksa oleh doktor dan disuruh pulang kerumah. Doktor berpesan jika mengalami pendarahan barulah dikehendaki datang segera ke hospital. Pihak hospital tidak dapat memberi katil di wad kerana wad telah penuh dengan pesakit. Malangnya sewaktu menunggu di hospital yang ramai adalah muka-muka seperti pendatang bukannya rakyat tempatan memenuhi ruang menunggu di hospital kerajaan. Jiran saya dengan marah menuduh hospital kerajaan lebih utamakan pendatang dari rakyatnya sendiri… itu saya tak berani nak campur…

Teruja dengan ilmu yang baharu sahaja dipelajari, saya pun menyediakan wet dose Eupatorium 200 di dalam 1 botol air mineral 500ml. Saya menyerahkan remedi wet dose tersebut pada sebelah pagi pada pukul 8 pagi. Esoknya pada jam 11 pagi saya terlihat jiran saya di depan pintu rumahnya, duduk termenung dan mungkin masih demam.

Rupanya dia telah rasa agak sihat, sakit atau pening kepala semakin berkurangan walaupun masih terasa sakitnya. Beliau “lepak” depan pintu disebabkan ingin ambil angin kerana tak larat nak berbaring dari semalam katanya. Saya pun korek-korek rahsia sama ada dia mengambil lain-lain ubat, dan agak terkejut apabila dia maklumkan dia hanya meminum wet dose tu sikit demi sikit sehingga habis dari pagi sehingga tengah malam dan terus tertidur.

Bila terbangun pada sebelah paginya beliau terasa agak sihat dan dia sendiri tidak sedar bahawa wet dose Eupatorium tersebut adalah penawar yang meredakan simptom dengginya. Adakah kebetulan sahaja? Saya pun menghubungi pensyarah saya untuk menceritakan pengalaman yang baru saya lalui dan beliau juga memaklumkan bahawa beliau sendiri pun telah berjaya merawat agak ramai pesakit yang disyaki denggi di kawasan rumah beliau. Kesimpulannya wet dose berjaya merawat walaupun nampak mustahil (sekiranya anda disyaki mengalami demam denggi jangan abaikan nasihat doktor bertauliah).

Terbaru remedi untuk merawat jeragat, sepertiSepia 200, Melasma Free, Fragaria dan Arnicajuga dicadangkan untuk mengguna kaedah wet dose. Hasilnya ramai yang memberi maklum balas hasilnya agak mengujakan dengan kesan yang agak pantas untuk memudarkan jeragat. Walaupun kesannya berbeza di antara setiap individu, kesan paling pantas pernah diberi oleh pembeli ialah selepas 2 minggu mengguna set jeragat dengan kaedah wet dose.

Sebagai contoh sekiranya Arnica 30 atauFragaria Vesca 30, hanya 5-10 titis dicampurkedalam air mineral yang saiznya 500ml dan dibuang sedikit lebih kurang 1 inci untuk memberi ruang sewaktu campuran dibuat. Selepas itu di “succuss” atau dihentak ke tapak tangan sebanyak 5-6 kali dengan kuat sehingga ternampak buih-buih terjadi. Bayangkan hanya 5-10 titis remedi di dalam air sebanyak  480ml, secara amnya sudah semesti kesan remedi tersebut sudah hilang sama sekali tetapi sebaliknya ini adalah kehebatan konsep wet dose homeopathy yang akan bertindak dengan lebih efisien sekiranya dosnya menjadi lebih kecil.

Inginkan konsultasi jeragat sila,wasap kode WETDOSE ke 0123400557 kerana tiap orang tidak sama remedy bergantung pada masalah dan simptom atau boleh lawat laman web dibawah untuk mengetahui kaedah biochemic merawat jeragat http://www.ubatjeragat.com/webjeragat

Posted on

97% Pengguna Tertipu Dengan Produk Merawat Jeragat

melasma

97% Pengguna Tertipu Dengan Produk Merawat Jeragat

Secara teorinya hampir 97% pengguna sering tertipu dengan gimik dan testimoni produk-produk merawat jeragat dan paling ketara ialah produk yang sering digunakan untuk mencerahkan kulit dan di katakana mampu menghapus jeragat di dalam masa sepantas 7 hari.  Artikel ini tidak bermaksud untuk memburuk-burukkan sesuatu produk tetapi sebagai satu info untuk pengguna supaya lebih bijak untuk memilih produk  kesihatan untuk merawat penyakit yang dideritainya.

Maaf jika tajuk ini keterlaluan tetapi itu adalah fakta yang di kaji oleh para ahli pemasaran di online atau pun offline,  kerana pengguna lebih gemar melihat gambar testimoni berbanding fakta perubatan. Produk-produk merawat jeragat sering kali bergandingan dengan produk pemutihan yang menjanjikan kulit anda akan menjadi cerah, gebu dan “flawless” di dalam masa yang singkat. Adakah anda sedar? proses untuk menghilangkan jeragat bukanlah kerja yang mudah kerana jeragat bukannya berada di atas lapisan kulit,  tetapi jeragat bermula dari proses yang lama dan komplek.

Bagaimana mungkin jeragat akan hilang di dalam masa 7 hari ( ada yang “claim” boleh hilang selepas 7 hari) jika proses terjadinya jeragat bermula sejak 10-15 tahun lampau? Pelik tetapi itulah dakwaan yang dibuat oleh pengeluar-pengeluar produk kecantikkan. Bukan tidak bagus jika kesannya pantas, tetapi kerap kali yang kesannya PANTAS akan mempunyai kesan sampingan.

Sebagai contoh terdapat produk-produk yang mengadungi inhibitor (menghalang atau memberhentikan proses) pengeluaran melanin.  Produk ini memang sangat pantas untuk menghilangkan jeragat kerana ia mengandungi inhibitor yang memberhentikan proses pengeluaran melanin yang berlebihan sehingga terjadinya jeragat. Ramai yang tidak tahu fungsi melanin kepada tubuh dan jika prosesnya pengeluarannya dihentikan dengan paksa padahnya akan mengakibatkan beberapa risiko terhadap 

  • Melanin menyediakan warna kulit
  • Melanin juga menentukan warna rambut
  • Melanin juga mempengaruhi mata hitam (di tengah mata)
  • Melanin juga berada di Stria vascularis di dalam kelopak mata
  • Melanin juga berada di kawasan otak
  • Melanin juga boleh mempengaruhi kelenjar adrenal

Apakah akan terjadi kepada anggota dan organ tubuh jika pengeluaran melanin dihentikan atau diperlahankan prosesnya? Kesan-kesan sampingan tidak akan terjadi di dalam masa terdekat tetapi mungkin selepas 1-2 tahun selepas itu.Proses memberhentikan atau menyekat atau memperlahankan proses semulajadi di dalam tubuh adalah sangat berisiko untuk menjadikan tubuh memberontak dan mengalami perubahan yang drastik.

Terdapat juga produk yang berasaskan soya untuk merawat jeragat dan mencerahkan kulit. Biasanya produk-produk dari US dan produk yang berkonsepkan “shake”. Pengeluar terbesar soya ialah US dan boleh dikatakan 90% produk US berasaskan soya, produk buatan Malaysia juga banyak diperbuat daripada soya kerana kosnya agak murah. Terdapat laporan bahawa soya adalah agen kepada kanser, tetapi kajian ini sering disangkal oleh pihak US untuk menyelamatkan industri tanaman soya US. Walaubagaimana pun kajian saintis telah mengesahkan pengambilan soya yang kerap dan banyak akan mengurangkan kehendak seksual dan mengurangkan tahap kesuburan seseorang.

Sebagai pengguna yang bijak anda harus membuat kajian sebelum mengguna produk yang kadang-kadang “too good to be true”. Terdapat produk yang lebih selamat, boleh dipercayai, lembut dan menjadikan tubuh anda lebih harmoni. Selain mendapat nasihat doktor yang bertauliah anda disarankan mengguna produk yang natural tidak dipengaruhi unsur-unsur tambahan seperti inhibitor, sintetik dan dadah.

Produk-produk seperti 100% herba dan tumbuhan seperti konsep ayurvedic, homeopathy biochemic yang berkonsepkan “sama menyembuhkan yang sama”, di mana remedi-remedi homeopathy akan diproses dengan dos yang sangat rendah untuk merawat simptom yang sama seperti bahan asal tersebut cetuskan dan tanpa mengguna ubat tetapi mengguna teknik kuno seperti accupunture adalah lebih selamat dan risiko untuk mendapat kesan sampingan sangatlah rendah.

Homeopathy Biochemic Adalah Paling Selamat?

Mengapa homeopathy biochemic paling selamat? Jawapannya mudah kerana homeopathy biochemic bukan ubat dan bukanlah herba tetapi mengguna kaedah yang cukup selamat. Remedi tidak dipanggil ubat kerana homeopathy biochemic bukanlah ubat. Ia diproses mengguna kaedah sangat selamat di mana 1 bahan asalnya akan dicampur dengan 10,000, 100,000 dan 1,000,000 bahagian air. Sehingga steteskop di makmal tidak dapat mengesan bahan asal yang telah dicampur , makmal akan mengguna terma “ND” atau not detected jika tidak dapat mengesan bahan-bahan seperti racun, logam berat, steroid dan lain-lain.

Saban hari homeopathy biochemic semakin mendapat sambutan dikalangan pengguna yang telah mengetahui manfaat remedi homeopathy. Remedi homeopathy biochemic juga bebas dari bahan lemak haiwan dan status halalnya tidak perlu dipertikaikan lagi.

Remedi homeopathy menunjukkan kesan yang optimistic di dalam kes-kes merawat jeragat yang diterima dari para pembeli. Testimoni yang diberi adalah “genuine” melalui pesanan sms atau Whatsapp yang kami terima.

Keadah homeopathy menawarkan rawatan yang komprehensif, yang akan menangani masalah jeragat dari punca terjadinya jeragat dan membantu membina sistem imuniti dan perkara-perkara yang mengakibatkan jeragat.

Homeopathy menggangap jeragat sebagai ekperesi luaran sebagai tanda terdapat gangguan sistem tubuh. Homeopathy percaya masalah kulit juga akibat dari ketidakstabilan mineral di dalam tubuh dan perlu di rawat dari puncanya.

Homeopathy merawat jeragat dan didalam masa yang sama merawat keseluruhan sistem tubuh seseorang itu. Remedi homeopathy merawat ketidakseimbangan hormon dan mengawal pengeluaran berlebihan Melanin yang menyebabkan terjadinya jeragat. Proses ini bukan hanya menghilangkan jeragat tetapi kualiti kulit akan menjadi bertambah baik, menghalang terjadinya jeragat baru dan secara semulajadi akan mengembalikan tekstur kulit asal.

Secara logiknya kes-kes jeragat ini yang melibatkan proses belasan tahun sebelum tercetusnya jeragat di muka memerlukan satu rawatan untuk menstabilkan sistem tubuh serta menguatkan sistem penyembuhan kendiri tubuh (auto healing system). Kaedah yang menghalang, membenamkan dan membuang jeragat lapisan atas sahaja seperti laser, krim pengelupasan dan pengelupasan secara kimia hanya membuang lapisan atas sahaja tetapi sumber yang mengeluarkan jeragat dari bawah lapisan kulit tidak dirawat dan distabilkan. Ini bermakna kaedah tersebut hanya boleh bertahan untuk sementara waktu sahaja. Ramai pengguna yang memilih kaedah homeopathy biochemic, setelah jeragat mereka menjadi semakin teruk selepas mengguna produk yang menjanjikan kesan pantas.

Oleh itu beberapa remedi homeopathy biochemic yang mendapat sambutan yang sangat hangat ialah Sepia 200, Melasma Free, Fragaria Vesca 30, Kali Sulph, Cal Sulph dan Dandelion 30. Paling terbaru set seperti BJC-01 danBJC-02 juga mendapat sambutan yang sangat menggalakkan di mana kosnya sangat ekonomi dan kesannya sangat efektif bukan hanya untuk jeragat tetapi untuk keseluruhan tubuh. Paling utama remedi-remedi homeopathy biochemic sangat selamat untuk ibu-ibu hamil dan ibu yang menyusu bayi.

Bagi mendapat konsultasi percuma dan remedy yang sesuai dengan jeragat anda sila wasap kode JERAGAT KE +60123400557